Ventetid. Skadestuepatienter skal vejledes om deres skade over telefonen, inden de møder op på skadestuen. (Arkivfoto)
Foto: Thomas Borberg

Ventetid. Skadestuepatienter skal vejledes om deres skade over telefonen, inden de møder op på skadestuen. (Arkivfoto)

Sygdom

Patienter kan stille sig i skadestuekø derhjemme

En telefonlinje og en app skal nedbringe ventetiden på landets skadestuer.

Sygdom

I fremtiden skal danskerne vænne sig til at ringe i forvejen og få vurderet deres skade over telefonen, før de møder op på landets skadestuer.

På den måde kan skadestuepersonalet sende mindre alvorligt tilskadekomne til egen læge og bringe ventetiden ned for de mere akutte tilfælde.

Det skriver Berlingske.dk.

Telefonisk visitering, som det kaldes, bliver anbefalet i en rapport fra Sundhedsministeriets akutudvalg. Akutudvalget har set på, hvordan ventetiderne kan nedbringes på skadestuerne.

»Jeg er meget glad og tilfreds med, at det senest i foråret 2014 vil være sådan, at alle borgere skal ringe, inden de møder op på skadestuen. Det giver mulighed for at få sorteret de patienter fra, som egentlig ikke skal på skadestuen, men måske kunne være gået til egen læge, og på den måde nedbringe ventetiden for dem, som rent faktisk har behov for at komme på skadestuen,« siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) til berlingske.dk.

LÆS OGSÅ

Der vil selvfølglig fortsat blive taget i mod akutte tilfælde, hvor patienter med alvorlige skader kommer direkte på skadestuen.

Patienter kan vente derhjemme
Rapporten fra akutudvalget indeholder også en anbefaling om, at patienter, som kommer lettere til skade og ikke kræver akut hjælp, kan vente derhjemme frem for i skadestuens venteværelse.

Et andet af de i alt 11 forslag fra akutudvalget går ud på, at skadestuerne skal lave en app, der viser patienterne, hvor lang ventetid, der er på den nærmeste skadestue.

Region Hovedstaden har indført en frivillig telefonlinje, hvor skadestuepatienter kan ringe på telefonnummer 1813 og få vejledning om deres skade. Formand for Region Hovedstadens kvalitetsudvalg, Kirsten Lee (R) er modstander af, at skulle gøre ordningen obligatorisk:

»Man kan godt sige til folk, at de skal ringe til akuttelefonen inden, men hvis de nu ikke gør det og bare møder op, så er det vanskeligt at afvise dem. Men vi tager det da til os, og vi begynder straks efter sommerferien på en kampagne om, at folk altså skal ringe, inden de dukker op«, siger hun til berlingske.dk.

Der skal en grænse på ventetiden

Der har været tale om at indføre målsætninger for, hvor lang tid patienterne maksimalt skal vente på landets skadestuer. Under valgkampen sidste år foreslog den nuværende regering et mål, der hed en halv times ventetid. Det blev senere trukket tilbage.

LÆS OGSÅ

Sundhedsministeriets akutudvalg anbefaler i deres rapport, at regionerne indfører servicemål, der løbende skal holdes øje med. Der sættes ikke specifikke tal på, hvor lang ventetiden maksimalt bør være.

Ifølge Formand for organisationen Danske Patienter, Lars Engberg, er det ikke godt nok, at man ikke har fundet frem til et overordnet tal.

»Det er ulempen ved aftalen mellem regionerne og regeringen. For servicemålene ender med at blive en sovepude. Det kunne man have undgået ved at få lavet en fælles aftale om en øvre grænse for ventetid,« siger Lars Engberg til berlingske.dk.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden