Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Infektion. Vira og bakterier er skyld i hvert sjette kræfttilfælde, viser ny undersøgelse. (Arkivfoto)

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vira og bakterier er skyld i 16 procent af alle kræfttilfælde

Hvert sjette kræfttilfælde kunne undgås, hvis infektioner blev forebygget.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På verdensplan skyldes et ud af seks kræfttilfælde en infektion med vira, bakterier eller parasitter. Det svarer til omkring to millioner kræfttilfælde om året.

Det viser en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet The Lancet Oncology. Undersøgelsen er lavet af en gruppe forskere fra det Internationale Agentur for Kræftforskning i Frankrig.

Fire infektioner skyld i flest tilfælde Ud af de to millioner kræfttilfælde der skyldes vira og bakterier, er fire slags infektioner skyld i langt de fleste af tilfældene.

De almindelige vira human papillomavirus, hepatitis B og C og bakterien helicobacter pylori er skyld i 1,9 millioner tilfælde af livmoderhalskræft, leverkræft og mavekræft. Der er tale om infektioner, som let kan forebygges.

Langt de fleste tilfælde af kræft, der forårsages af infektioner, sker i u-landene.

LÆS MERE

I udviklingslandene er andelen af kræfttilfælde, der skyldes infektioner, 22,9 procent, hvor andelen ligger på 7,4 procent i mere udviklede lande.

Vi kan vaccinere os ud af det
Undersøgelsens resultat overrasker ikke Iben Holten, som er overlæge og projektchef hos Kræftens Bekæmpelse.

»Det kommer ikke bag på nogen, men det er interessant, fordi det er noget, vi kan vaccinere os ud af«, siger Iben Holten.

Hun nævner, at undersøgelser viser, at omkring 40 procent af alle kræfttilfælde kan forebygges gennem enten livsstilsændringer eller vaccinationer.

LÆS MERE

»De her sygdomme kan vi virkelig gøre noget ved med vacciner. Her er der virkelig tale om primær forebyggelse, hvor folk slet ikke får sygdommen, og bliver sparet for nogle forløb med behandlinger og følgevirkninger, så derfor er det jo ekstremt interessant«, siger Iben Holten.

Stor forekomst af HPV i Danmark
I Danmark er der ikke store problemer med kræft forårsaget af hepatitis B og C (leverbetændelse) eller helicobacter pylori, som er en bakterie, som giver mavesår og kan give mavekræft. Herhjemme bliver kun risikogrupper vaccineret mod hepatitis.

LÆS MERE

Human papillomavirus (HPV), som er seksuelt overført og kan give livmoderhalskræft er derimod ret udbredt i Danmark i forhold til de lande vi ellers sammenligner os med. Ifølge Iben Holten har vi i Danmark en af de højeste forekomster i Europa.

LÆS MERE

»I Danmark vil 80 procent af befolkningen få en HPV infektion i løbet af deres liv. Man opdager den ikke, fordi den ikke giver symptomer og den ofte forsvinder af sig selv. Dem, der får en kronisk HPV-infektion, de har risiko for at få kræft«, siger Iben Holten.

En HPV-vaccination forebygger virussen, men kan ikke kurere en infektion, derfor begyndte man i 2008 at tilbyde vaccinationen til unge piger og i 2009 blev den en del af børnevaccinationsprogrammet.

Gratis vaccine på vej

Et tilbud om en gratis HPV-vaccine til kvinder under 27 år er vedtaget af Folketinget og Kræftens Bekæmpelse forventer, at tilbuddet vil blive sat i kraft efter sommerferien.

»Det vil betyde, at vi forhåbentlig undgår ikke masse kræfttilfælde hos kvinder, men også at vi i et vist omfang beskytter mænd. Fordi kvinderne kan ikke overføre virussen til mændene, hvis de ikke har den«, siger Iben Holten.

LÆS MERE

Forekomsten af HPV i Danmark er blevet reduceret kraftigt efter man er begyndt at screene for virussen. Ifølge beregninger fra Kræftens Bekæmpelse ville vi have en forekomst på mellem 1200 og 1500 tilfælde af livmoderhalskræft om året uden et screeningsprogram. I dag har vi under 400 tilfælde årligt.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden