Tranebær. Forskere har fundet belæg for det gamle råd om, at tranebærsaft modvirker blærebetændelse - men der skal meget til. Arkivfoto
Foto: USDA Agriculture Research Service photo gallery / Wikipedia Commons

Tranebær. Forskere har fundet belæg for det gamle råd om, at tranebærsaft modvirker blærebetændelse - men der skal meget til. Arkivfoto

Sygdom

Forskere bekræfter: Tranebærsaft kan forebygge blærebetændelse

Husmorrådet holder vand, men der skal store mængder til, før det virker.

Sygdom

I en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Archives of Internal Medicine, har forskere fra National Taiwan University Hospital gennemgået ti undersøgelser, som sammenligner effekten af tranebær mod blærebetændelse med effekten af ingen behandling. Undersøgelserne er foretaget på i alt 1.500 forsøgspersoner.

Forskerne har fundet ud af, at tranebærsaft og andre helsekostprodukter med tranebær kan hjælpe mod de E. coli bakterier, som i 80 procent af tilfældene er årsag til blærebetændelse.

Det skriver BBC News.

Tranebær har en forebyggende effekt mod blærebetændelse, fordi de indeholder stoffer, som kan modvirke, at E. coli bakterierne sætter sig fast på væggene i blæren.

Flere glas om dagen i måneder eller år Forskerne har dog nogle betænkeligheder ved at anbefale tranebærsaft som forebyggelse. Der skal nemlig ret store mængder til, før en eventuel effekt indtræder.

Det er nødvendigt at drikke et par glas hver dag i op til måneder eller år, hvilket kan være dyrt og måske ligefrem usundt.

»Jeg er ikke sikker på, hvor mange der har lyst til at drikke tranebærsaft hver dag på ubestemt tid. Det kan være dyrt og kalorierigt, og nogle mennesker kan bare ikke lide smagen«, siger Dr. Ruth Jepson fra University of Stirling, som tidligere har forsket i effekten af tranebærsaft, til bbc news.

Effekten ved tranebær holder i omkring otte timer, hvilket tyder på, at tre glas i døgnet må være det ideelle indtag. Det kan dog være et sundhedsmæssigt problem, da tranebærsaft indeholder en del sukker. Forskerne bag undersøgelsen siger dog, at det kræver mere arbejde at finde frem til den optimale dosis.

Virker ikke på alle

Undersøgelserne tyder på, at tranebærsaft er mere effektivt end tabletter indeholdende tranebær, men det er nødvendigt med flere undersøgelser for at bekræfte dette.

LÆS OGSÅ

Derudover konkluderer undersøgelsen på, at tranebærjuice oftest virker bedre på kvinder end på mænd, men at det ikke nødvendigvis virker på alle personer og ikke nødvendigvis virker til alle tider.

Ifølge BBC News bør personer, der tager blodfortyndende medicin ikke drikke tranebærjuice, da det kan give farlige bivirkninger.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden