Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mediqdanmark.dk
Foto: Mediqdanmark.dk

Nåle. Den danske leverandør af penkanylen Klinion til diabetikere, Mediq Danmark, udsender advarsel til 3.400 brugere om tilstoppede kanyler.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Medicinalleverandør advarer mod defekte kanyler

Leverandør af kanylen Klinion sender advarsel ud til over 3000 diabetikere.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

3.400 diabetikere har modtaget et advarselsbrev fra Mediq Danmark, som er den danske leverandør af kanylen Klinion, der bruges til at indsprøjte insulin.

Et parti af kanylerne, som bruges til at tage den livsvigtige medicin, stopper til og kan ikke bruges.

Brevet til de danske brugere kommer efter, at Sundhedstyrelsen har bedt leverandøren undersøge kanylerne. Sundhedstyrelsens har modtaget 11 indberetninger om forskellige fejl på kanylerne. I to af tilfældene drejede det sig om, at kanylerne stoppede til, så insulinen ikke kunne komme igennem.

Det skriver Diabetesforeningens medlemsblad 'diabetes'.

Det kan være et alvorligt problem For diabetikere, som er afhængige af at kunne tage insulinen, kan det være meget problematisk, hvis kanylen stopper til.

»Når adskillige af kanylerne i en æske kan være tilstoppede, kan det være alvorligt for brugeren. Hvis man er ude og har taget ekstra nåle med, og de alle er tilstoppede, kan det være alvorligt, fordi man så ikke kan tage den mængde insulin, man har brug for«, siger sektionsleder Ellen Jespersen fra Sundhedsstyrelsen til diabetes.

Advarslen gælder penkanylen Klinion Soft Fine Plus 6 mm med LOT-nummeret 116196. Penkanylerne er små nåle, der sættes på de såkaldte insulinpenne, som bruges til at dosere insulinen. Partiet af penkanylerne blev leveret mellem august 2011 og februar 2012.

Har fundet fejl i en produktionsmaskine
Mediq Danmark har undersøgt sagen og fundet en fejl på en maskine hos det sydkoreanske firma Medexel, der producerer kanylerne.

»Det er beklageligt, at brugerne har oplevet defekte kanyler. Der er tale om en fejl i produktionen på et enkelt parti, og det kan vi ikke gardere os imod som distributør. Partet med fejl er derfor tilbageholdt«, siger markedsdirektør hos Mediq Danmark, Nils Bundgaard til diabetes.

Brevet til de danske brugere er et resultat af en dialog mellem Mediq Danmark og Sundhedstyrelsen. Nils Bundgaard oplyser, at kun enkelte kanyler i højst 0,7 procent af æskerne har den pågældende fejl med at kanylerne stopper til.

Brugere oplever andre fejl
Ud af de 11 indberetninger, som danske diabetikere har foretaget til Sundhedstyrelsen, drejer to af dem sig om tilstoppede kanyler. De andre drejer sig om nåle, der knækker eller blå mærker i forbindelse med indsprøjtningen.

Det er dog ikke fejl, som Mediq Danmark kan anerkende.

»Knækkede nåle eller blå mærker er ikke en del af dette problem. Det kan være, at der er tale om en fejl fra brugerens side, men det er svært for os at sige noget præcist om. Generelt kan alle kanyler på markedet knække, hvis ikke de håndteres korrekt. Heldigvis knækker kanyler yderst sjældent, fordi langt de fleste brugere er fortrolige med håndteringen af dem. Ligeledes er der også altid en risiko for, at man kan få blå mærker ved injektion«, siger Nils Bundgaard til diabetes.

Kommunerne går sammen om køb af diabetesudstyr

Signe Hasseriis, chef for Diabetesforeningens rådgivning, er dog skeptisk over for, at de blå mærker skulle være brugernes egen skyld.

LÆS OGSÅ

»Det har aldrig være meningen, at diabetikere har skullet risikere, at kanyler knækker eller de skal leve med store blå mærker på grund af de daglige injektioner. Der er tale om mennesker, som år efter år har været vant til at tage deres livsvigtige medicin adskillige gange dagligt, så det er svært at forestille sig, at de pludselig skulle bruge deres kanyler så forkert, at de knækker«, siger hun til diabetes.

Hun påpeger, at flere og flere diabetikere oplever begrænsninger på, hvilket udstyr de vil bruge til at tage deres medicin. Det begrænsede udvalg skyldes, at kommunerne i stigende grad går sammen i fælles udbud, når de skal indkøbe diabeteshjælpemidler.

Signe Hasseriis opfordrer diabetikere til fortsat at indberette problemer med deres diabetesudstyr.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden