Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
glutenfri. Mikkel Krüger Henriksen og hans mor Tina gør klar til aftensmad. Mikkel har glutenintolerance, og det giver problemer, når middagsmaden skal laves.
Foto: Joachim Adrian

glutenfri. Mikkel Krüger Henriksen og hans mor Tina gør klar til aftensmad. Mikkel har glutenintolerance, og det giver problemer, når middagsmaden skal laves.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Glutenallergi: Ingen anede, hvad Mikkel fejlede

Det er ikke en dans på roser at leve med glutenintolerance.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når familien Krüger Henriksen sætter sig om deres spisebord med den røde voksdug for at spise aftensmad i huset i Frederiksværk, så er det mange forskellige retter, der skal på bordet.

Selv om familien kun tæller tre personer, er det ikke ligetil at lave mad til den lille familie.

For syv år siden blev familiens yngste indlagt på hospitalet. Det var ikke første gang, at den dengang 6-årige Mikkel Krüger Henriksen skulle en tur på hospitalet med stærke mavesmerter. Han havde været der en gang før. Men ligesom første gang havde lægerne ikke held med at finde ud af, hvad den lille dreng fejlede.

LÆS ARTIKEL Det ændrede sig, da Mikkels forældre, Tina og Jesper, fortalte om en artikel, de havde læst. Artiklen handlede om glutenintolerance, og forældrene mente, at Mikkels symptomer passede på det, de havde læst i artiklen. Lægerne testede Mikkel for glutenintolerance, og forældrenes fornemmelse viste sig at holde stik. Svenske fristelser Den nu 13-årige Mikkel blev i 2005 en del af det stigende antal danskere, der bliver konstateret glutenintolerante. Derfor er den spaghetti, der koger i gryden, glutenfri, og det nybagte brød, der står på køkkenbordet, er lavet på specielt mel, så Mikkels mave ikke lider overlast. Produkterne er fra det svenske firma Schär. De er også handlet på den anden side af Øresund, for i Danmark er det meget småt med udvalget af glutenfri produkter. Mikkels mor, Tina, har prøvet at få den lokale Kvickly til at indkøbe nogle glutenfri produkter, men der fik hun at vide, at produkterne ikke passede ind i det koncept, som butikken skulle følge. »Jeg blev faktisk lidt ked af det. Det føltes lidt, som om vi ikke passede ind«, siger hun. Det er ikke kun udvalget, som det halter med i Danmark. Priserne for de glutenfri produkter er også markant højere end i Sverige. En pakke med miks til et glutenfrit brød koster 30 kroner i Sverige, mens man må af med det dobbelte for den samme pakke i Danmark, der indeholder miks til halvandet brød. Derfor er et af skabene i det hvide køkken også reserveret til Mikkel. Bag skabslågen gemmer der sig et udvalg af produkter fra Schär, som kun svenske supermarkeder kan konkurrere med. Fødselsdag uden flødeboller Men selv om skabet hjemme på Ellevej er fyldt til randen, så forholder det sig anderledes, når Mikkel er i skole. Det er nogle gange svært for Mikkel, og der er specielt en situation, som kan være en prøvelse for ham. »Når en af de andre har fødselsdag, så har de flødeboller med, og jeg kan ikke tåle bunden i dem. Det er ret irriterende«, siger Mikkel, der i fritiden spiller fodbold i Farum Boldklub.

LÆS ARTIKEL

I år har det sågar givet nogle faglige problemer for Mikkel. For når gryderne skal svinges i hjemkundskab, så er det begrænset, hvad Mikkel kan være med til at lave. Læreren har forsøgt at købe majsmel, men det er helt umuligt for selv udlærte bagere at få noget brugbart ud af det, som Tina udtrykker det.

Glutenintolerancen sætter også nogle grænser for det teenageliv, som Mikkel netop er trådt ind i. For mens det er her, de fleste af os andre grundlægger et knap så sundt had/kærlighedsforhold til fast food i alle afskygninger, så må Mikkel tage til takke med en bakke pommes fritter, når han er ude med vennerne på McDonald’s. Sådan er det ikke kun på fast food-restauranterne. Det er næsten umuligt for Mikkel at få noget som helst andet på en dansk restaurant.

»Og det er jo ikke særlig sundt i længden«, griner far Jesper med en latter, der kan få alle i den hyggelige stue til at trække på smilebåndet.

Overskudsfamilie

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Besværlighederne til trods klarer familien dog udfordringen med Mikkels glutenintolerance. Det kræver dog sin familie, når man føler, at det lige at skulle gå den ekstra meter ofte udvikler sig til et maratonløb. »Man skal være en overskudsfamilie. Vi arbejder begge fuldtid, og sygdommen kræver, at man bruger ekstra tid på både indkøb og madlavning. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre, hvis ikke man har nogle gode venner og en sød familie til at bakke op om det. Det er egentlig det, jeg mener med overskudsfamilie«, siger Tina. For Mikkel er det lige nu den manglende fast food, der er mest irriterende. Han har nemlig fået smag for maddjævlens fristelser i Sverige, hvor McDonald’s serverer glutenfri burgere. Med potentielt 50.000 danskere med samme sygdom, håber Mikkel lidt at Ronald McDonald snart tager turen over Øresundsbroen med vognen fuld af glutenfri burgere til ham og de andre glutenintolerante danskere. Men det gør måske ikke så meget, hvis det ikke sker: »Jeg er jo fodboldspiller, så på den måde ville det måske være meget godt«, siger Mikkel med et smil. FACEBOOKLæs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden