Advarsel. Sådan her skal cigaretpakkerne se ud i fremtiden i Autralien.

Advarsel. Sådan her skal cigaretpakkerne se ud i fremtiden i Autralien.

Sygdom

Australsk tobaksdom kan få stor betydning i Danmark

Grimme, anonyme cigaretpakker er vejen frem, siger Kræftens Bekæmpelse.

Sygdom

Højesteret i Australien har sat tobaksindustrien i landet på plads.

Fremover skal cigaretpakkerne sælges i anonyme, grønne pakker, og tobaksmærkernes navne må ikke længere stå på pakkerne.

Hos Kræftens Bekæmpelse er man ikke i tvivl. Dommen vil få rigtig, rigtig, stor betydning.

»Det vil sprede sig som en steppebrand. Danmark bliver måske ikke det første land, som indfører sådan en lov, men vi vil få tilsvarende pakker«, siger projektchef Niels Them Kjær, Kræftens Bekæmpelse.

Slag i ansigtet på tobaksfirmaer
Det har i årevis været tobaksindustriens strategi at udnytte sine mange penge og bruge de bedste advokater til at lægge sag an over hele kloden for at forhindre forbud af enhver art.

»Politikerne har været meget nervøse for retssager, og det har været tobaksindustriens strategi at anlægge sager. Men holdningen har ændret sig hos politikerne«, siger han.

Ifølge Niels Them Kjær har tobaksindustrien hele tiden brug for nye kunder, fordi folk dør eller holder op med at ryge.

»For de unge, som ikke er begyndt at ryge, og for folk, der gerne vil holde op med at ryge, får dommen stor betydning. Det er veldokumenteret, at jo mere ulækker og grim cigaretpakkerne er, jo mere effektivt er det«, siger han.

Afgørelsen er ikke uventet et slag i ansigtet på tobaksfirmaerne, fordi tobakspakkerne har været industriens redskab til at markedsføre sine produkter.

»Cigaretpakkerne er blevet mere og mere avancerede. I Danmark kommer der hele tiden nye mærker, der skal lokke nye rygere ind i varmen. Den reklamemulighed forsvinder«, siger Niels Them Kjær.

Den nye lov er i tråd med anbefalingerne fra World Health Organization, og EU diskuterer i øjeblikket et nyt tobaksvaredirektiv.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce