Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
vammel. »Jeg oplever meget ofte mødre se helt trætte og opgivende ud, når jeg finder den med karamelsmagen frem fra hylden. Så ved de, at de skal hjem og kæmpe med deres børn«, fortæller en læge.
Foto: THOMAS BORBERG

vammel. »Jeg oplever meget ofte mødre se helt trætte og opgivende ud, når jeg finder den med karamelsmagen frem fra hylden. Så ved de, at de skal hjem og kæmpe med deres børn«, fortæller en læge.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kræsne småbørn får farligere medicin

Bredspektret antibiotika smager bedre end smalspektret, mener udskrivende læger.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det burde ikke forekomme.«

Sådan er overlæge i Sundhedsstyrelsen Tove Rønnes reaktion på et studie fra Syddansk Universitet, der viser, at tusindvis af forældre hvert år får udskrevet bredspektret antibiotika til deres børn i vuggestuealderen, fordi de ikke kan få dem til at spise den smalspektrede variant.

Upopulær karamelsmag

Årsagen er, at den smalspektrede har en vammelsød karamelsmag, mens den bredspektrede smager af jordbær og hindbær. Det skriver 24timer.

»Jeg oplever meget ofte mødre, der har prøvet at give penicillin før, se helt trætte og opgivende ud, når jeg finder Primcillin, den med karamelsmagen, frem fra hylden. Så ved de, at de skal hjem og kæmpe med deres børn,« fortæller klinisk farmaceut på Sønderbro Apotek på Amager og ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet, Anton Pottegård, til 24timer.

Den konstatering fik ham til at undersøge, hvor mange børn der først får udskrevet den smalspektrede Primcillin for inden for tre dage at skifte til et bredspektret produkt, som er mere velsmagende.

Ifølge ham kan årsagen alene være smagen, da man ikke vil kunne sige noget om produktets effekt på sygdommen så hurtigt.

Det viste sig, at i 2009 skiftede lige knap fire procent af alle de børn, der blev behandlet med Primcillin i Region Syddanmark produkt inden for tre dage.

Hvis man breder resultatet ud på landsplan, vil det sige, at cirka 12.000 børn i løbet af et år får bredspektret antibiotika, hvor de kunne have klaret sig med en mildere, smalspektret variant.

Problemet er, forklarer overlæge i Sundhedsstyrelsen Tove Rønne, at lægerne altid bør behandle med så smalspektret en form for antibiotika som muligt.

»Den smalspektrede går mere målrettet efter at slå de sygdomsfremkaldende bakterier ihjel, mens den bredspektrede også slår en masse gode bakterier ihjel. Når antallet af gode bakterier er reduceret, giver det grobund for, at barnet kan blive angrebet af resistente bakterier, som er svære at slippe af med. Samtidig kan barnet smitte mennesker i dets omgivelser og måske nogle, som af en eller anden årsag har nedsat immunforsvar, hvor behandling kan være endnu vanskeligere,« siger hun til 24timer.

Tove Rønne opfordrer forældre til at søge rådgivning hos læge og apotek om, hvordan de bedst kan give det almindelige, smalspektrede penicillin, før de giver op over for den karamel-smagende Primcillin og beder lægen udskrive en recept på den bredspektrede Imacillin, som smager af jordbær og hindbær og generelt er mere populær hos de små poders smagsløg.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden