Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tåbeligt. At tatovørerne skal kontrollere sig selv er som at lade fartsyndere give sig selv bøder, mener tatoverinsspecialist.
Foto: MARTIN LEHMANN

Tåbeligt. At tatovørerne skal kontrollere sig selv er som at lade fartsyndere give sig selv bøder, mener tatoverinsspecialist.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Professorer: Ny tatoveringslov er grædende naiv

Regeringen lægger op til, at 'strammere' tatovørlov skal være frivillig.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kløe, rødmen, hævelser og infektioner.

Omkring fire ud af ti af de 600.000 danskere, der har fået lavet en eller flere tatoveringer, har haft problemer med de indgraverede kropsudsmykninger.

LÆS ARTIKEL

De mange skader skal bringes ned, mener regeringen, der arbejder på en ny, strammere lovgivning på området.

Ifølge et notat fra Sundhedsministeriet, som politiken.dk er kommet i besiddelse af, skal tatoveringsskaderne bringes ned gennem en frivillig registreringsordning, hvor den enkelte tatovør selv kan bestemme, om han eller hun vil lade sig registrere:

Herefter kan tatovører, som »lever op til basale uddannelseskrav og følger regler for god klinisk praksis« skilte med titlen 'Registreret tatovør'.

Kontrol i offentligt regi, tak
Men det nye oplæg er et slag i luften og ren symbolpolitik, mener professor Jørgen Serup, der er overlæge på hudklinikken på Bispebjerg Hospital og specialist i tatoveringsskader.

»Det ville jo aldrig kunne fungere, hvis man sætter tatovørerne til at registrere risici. Så kan man ligeså godt lade være, for de er for meget parter i sagen. Det er et grædende naivt forslag«, siger Jørgen Serup.

Han mener, det er udmærket, at man vil registrere tatovørere, men påpeger, kontrollen med dem skal foregå i offentlig regi og ikke hos brancheforeninger, som der lægges op til: »Ellers vil det aldrig kunne fungere«.

Omfattende lov forkastet
Professoren henviser til, at Sundhedsministeriet under den tidligere regering i juni 2011 lagde op til en »Obligatorisk, lovpligtig registrering«.

»Med lovforslaget indføres et krav om, at enhver, som ønsker at udføre tatoveringer, registrerer sig hos Sundhedsstyrelsen. Herved sikres på centralt hold en identifikation af, hvem der tatoverer«, står der i det godt et år gamle oplæg.

»Sundhedsstyrelsen vil få en lovbestemt adgang og forpligtelse til at føre tilsyn med de sundhedsfaglige forhold i tatovørvirksomhederne«, fremgår det ligeledes.

Derfor er det nye oplæg alt for uambitiøst, mener professor Jørgen Serup:

»Med al respekt for tatovørerne – som hverken er dumme eller vil gør folk ondt – så er de bare ikke de rigtige at henvise tatoveringsproblemer til. Man kan ikke forvente, at de kan tage stilling til det. Den er helt gal«, siger han om det nuværende initiativ.

Frivillighedens vej er den forkerte
Jørgen Serups skepsis deles af Professor Peter Bjerring, der er speciallæge i hudsygdomme og cheflæge på Privathospital Mølholm.

»Når det er frivilligt, tror jeg ikke, den hjælper noget som helst. Det svarer jo til, at man selv kunne bestemme, om man ville melde sig selv, hvis man kører for hurtigt«, siger Peter Bjerring.

Desuden peger han på, at det nye oplægs fokus på blandt andet uddannelse er for snæver:

»Hvis ikke der kommer en lov, som regulerer hvordan man skal bruge udstyret, hvilke farver man skal bruge og hvilke hygiejneregler, man skal følge, så tror jeg ikke på, det hjælper noget«.

Krag: Mulighed for borgerne

Sundhedsminsiter Astrid Krag (SF) virker imidlertid ikke bekymret for, at den kommende lov ikke vil have den optimale effekt.

»Det vil give borgerne mulighed for selv at træffe bevidste valg om at bruge en registreret tatovør, der har gennemgået basale uddannelseskrav om for eksempel hygiejnekursus, og som ikke anvender sundhedsskadelige farvestoffer«, siger ministeren til Berlingske.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden