Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kropsudsmykning. De fleste partier er enige om at indføre en strengere lov for tatovørerhvervet. Men de er ikke enige om hvor streng.
Foto: MIRIAM DALSGAARD (Arkiv)

Kropsudsmykning. De fleste partier er enige om at indføre en strengere lov for tatovørerhvervet. Men de er ikke enige om hvor streng.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny tatoveringslov: Ministerium beskyldes for at vildlede politikere

I en orientering om ny tatovørlov får sundhedsordførere kun »den halve sandhed«, siger ordfører.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I arbejdet med en ny lov, der skal beskytte danskere mod skader efter tatoveringer, beskylder flere ordførere nu Sundhedsministeriet for at misinformere Folketingets sundhedsordførere.

600.000 danskere anslås at være tatoverede, mens undersøgelser peger på, at omkring 42 procent af dem i større eller mindre grad har problemer med kropsudsmykningen, blandt andet i form af kløe, rødmen, hævelser og infektioner.

Politikere fra flere partier mener, Sundhedsministeriet fører dem bag lyset, fordi ministeriet i en orienterende mail til sundheds- og forebyggelsesordførerne kun oplyser om én mulig løsningsmodel for den kommende lov.

LÆS OGSÅ

Inden folketingsvalget sidste år arbejdede det daværende sundhedsudvalg imidlertid med to forskellige modeller:

Dels en omfattende »obligatorisk, lovpligtig registrering«, hvor samtlige tatovører skal registreres og godkendes af myndighederne flere gange årligt, hvis de fortsat vil have lov at tatovere.

Og dels en såkaldt »frivillig brancheadministeret registreringsordning«, hvor alle fortsat kan tatovere uden tilsyn.


Førstnævnte ordning vil både være administrativt og økonomisk tung for myndighederne, mens den frivillige model er langt billigere og mindre ressourcekrævende.

Venstre: »Skandaløst«
Det møder derfor skarp kritik fra flere sider, at ministeriet kun orienterer politikerne i det nuværende sundhedsudvalg om den frivillige ordning.

En ordning, som flere eksperter i torsdagens Politiken kritiserede kraftigt for at være uambitiøs og uden virkning.

»Jeg synes, det er skandaløst og under al kritik, at Sundhedsministeriet i den grad vildleder politikerne. Det er et brud på tilliden«, siger Venstres forebyggelsesordfører, Jane Heitmann.

Hun henviser til mailen fra ministeriet, hvoraf det fremgår, at man vil fortsætte arbejdet med den frivillige ordning, som ifølge mailen indholdsmæssigt »på langt de fleste og væsentligste punkter ligner det lovforslag, I tidligere har set«.

»Når man som politiker beder ministeriet svare på, hvad der har været på bordet før, må man kunne forvente, at man får et klart og ærligt svar og ikke bare den halve sandhed«, siger Jane Heitmann.

Ikke alle kender forhistorien
Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, betegner den manglende oplysning som »klar vildledning« fra ministeriets side, mens den konservative Benedikte Kiær synes, det virker »enormt mærkeligt«.

»Det er ikke i orden, at man ikke får den fulde forklaring. For det er jo ikke os alle sammen, der har siddet med ved de tidligere drøftelser«, siger hun.

Karl Bornhøft, der fungerede som SF’s sundhedsordfører frem til valget, betegner det som »ekstremt mærkeligt«, hvis man ikke tager begge modeller til overvejelse og derpå beslutter sig for en af dem.

»Vi arbejdede jo hen imod en egentlig godkendelsesordning, så dem, der ønsker at udføre tatovørarbejde, skal godkendelses«, siger det tidligere folketingsmedlem med henvisning til det mest omfattende lovoplæg.

Ministeriet: Der var to modeller

Sundhedsministeriet bekræfter i en mail til Politiken, at der i 2011 blev drøftet to forskellige modeller, men oplyser ikke nærmere, hvorfor kun den ene nåede videre til ordførerne.

Ingen i ministeriet har haft lyst at uddybe svaret fra mailen i et interview.

»Havde jeg siddet i Folketinget i dag, var jeg formentlig blevet stikhamrende tosset. For det er absolut mærkeligt, at ministeriet træffer den politiske beslutning om, hvad man skal arbejde videre med«, siger den tidligere SF-ordfører Karl Bornhøft.

LÆS OGSÅ

Enhedslistens Stine Brix mener, sagen skal belyses nærmere: »For jeg ville da gerne have, at vi kunne se fordele og ulemper ved begge modeller.

Flemming Møller Mortensen (S), formand for sundhedsudvalget, mener imidlertid ikke, ministeriet har gjort noget galt.

»Man må som ordfører jo følge med i, hvordan debatten har været. Alt ligger jo fuldstændig åbent i forhold til det her«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden