Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

reduceret. Lungerne på hvert 20. barn, der lever sit første år på en vej med kraftig luftforurening, tager så meget skade, at lungekapaciteten er reduceret med en femtedel, når barnet fylder otte år.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trafikforurening æder børns lunger

Spædbørn udsat for trafikforurening har nedsat lungefunktion syv år efter.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børns lunger tager varig skade, hvis børnene bor i områder med kraftig forurening fra trafikken.

Det viser en svensk undersøgelse fra Institut for Miljømedicin på Karolinska Institutet i Stockholm, skriver Sundhedsguiden.dk

Minister vil bruge resultaterne

De opsigtsvækkende resultater får nu sundhedsminister Astrid Krag (SF) til at lade undersøgelsen indgå i planlægningen af fremtidens forebyggelsesprojekter.

De svenske forskere har blandt andet dokumenteret, at børns lunger bliver varigt skadet, hvis de blot lever ét år som spædbarn i et stærkt forurenet område.

Lungerne på hvert 20. barn, der lever sit første år på en vej med kraftig luftforurening, tager nemlig i følge undersøgelsen så meget skade, at lungekapaciteten er reduceret med en femtedel, når barnet fylder otte år.

LÆS ARTIKEL

»Det tal er fire gange højere, end vi havde regnet med. Jeg er overrasket over, at eksponering over for luftforurening kan sætte et aftryk otte år senere, for lungerne udvikler sig meget i barndommen«, siger Göran Pershagen, leder af undersøgelsen og professor ved Institut for Miljømedicin på Karolinska Institutet til sundhedsguiden.dk

Og reduktionen i lungekapaciteten stopper ikke ved en femtedel.

»Reduktionen bliver bare ved, hvis de bliver boende. Lunger vokser forsat hos kvinder indtil midttyverne og hos mænd indtil midt i trediverne«, siger Torben Sigsgaard, der er professor i miljømedicin ved Aarhus Universitet og har forsket i lungesygdomme, til Sundhedsguiden.dk

Både Göran Pershagen og Torben Sigsgaard er imidlertid ikke i tvivl om, at den svenske undersøgelse skal tages alvorligt af politikerne. Begge professorer mener, at resultaterne er klare incitamenter til at nedsætte trafikforureningen i de større byer.

Sundhedsminister Astrid Krag har da også tænkt sig at bruge resultaterne.

»Jeg har videresendt undersøgelsen til Sundhedsstyrelsen, så den kan indgå i arbejdet på forebyggelsesområdet, blandt andet i styrelsens arbejde med forebyggelsespakker til kommunerne. Det er kommunerne, der har det 'borgernære' ansvar for at skabe sunde rammer, og de har netop muligheden for at skabe sammenhæng og sikre sunde rammer på tværs af deres opgaver«, siger sundhedsministeren til sundhedsguiden.dk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden