0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Folk med fobi skal ud af skabet

Angst og fobi er tabu, og derfor tror mange, at de er alene med deres ’særhed'.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Fobier og angst er reaktioner, som bygger på evner, der har skullet beskytte mennesket helt fra urtiden. Evnen til at lære, når noget er farligt. Og evnen til at reagere hurtigt på en fare med kroppen, uden at skulle nå at gennemtænke situationen først. Derfor er fobier en reaktion, som fornuften let kommer til kort overfor.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Nogle er skrækslagne for kryb, højder eller samvær med mange mennesker.

Andre afskyr knapper, fuldskæg eller andre folks tæer. Uanset om fobien eller angsten virker mere eller mindre fjollet og uforståelig, kan den være ødelæggende for menneskers liv, hvis den får lov at tage magten.

Det fortæller psykolog og leder af Fobiskolen i København, Peter Nattestad, som oftest møder de gængse fobier over for edderkopper, flyskræk eller social angst. Dem tør folk godt sige højt, for de møder en generel forståelse for deres frygt. Mere sjældne fobier kan imidlertid være lige så alvorlige og bygger dybest set på nøjagtig den samme grundangst.

»Der er rigtig mange, der har de her mere specielle fobier, mange flere, end man tror. De fleste har det sådan, at det er lidt pinligt. Og når man har det sådan, er det sværere at erkende det og gøre noget ved det. Det er jo synd, for det kan være nøjagtig lige så graverende for folk«, siger Peter Nattestad og fortæller om en ung kvinde, som var så bange for hajer, at hun ikke kunne lukke øjnene under bruseren. Karbade, svømmehaller og strande var naturligvis helt lukket land.

LÆS ARTIKEL

»Man skal jo ikke behandle folk for hvilken som helst edderkoppefobi. Men når fobier tager over og påvirker hele ens liv og funktion, så har den kognitive adfærdsterapi vist sig at være en meget effektiv løsning«, siger Anne Lindhardt. Hun peger på det ulogiske i, at mennesker på over 28 år med den nuværende lovgivning ikke vil kunne få betalt psykologbehandling.

»Det er vigtigt, at folk kan få hjælp, også selv om de er fyldt 28 år. Den grænse er jo udelukkende sat for at spare penge. Men det er dyrt for både samfundet og den enkelte, hvis man ikke kan passe sit hverdagsliv og arbejde på grund af en fobi«.

Vores sanser snyder fornuften
Selve angstreaktionen eller ubehaget ved en særlig ting, dyr eller situation har både en biologisk og psykologisk side. Biologisk set er vi kodet til at lære meget hurtigt, hvis noget føles ubehageligt eller farligt.

»Alle kender det her: Lad nu barnet prøve det her, så mærker barnet, at det gør ondt. Og når barnet har prøvet det første gang, så har barnet lært det. Alle dem, der har fobier, har et biologisk system, der fungerer lige efter bogen. De har lært at noget er farligt af en eller anden årsag, og så holder de fast ved det«, forklarer Peter Nattestad.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere