Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DITTE VALENTE
Foto: DITTE VALENTE

Ny sofa. Før havde Thue Bøge Sørensen en sofa med tekstilbetræk, som gav ham åndenød bare han satte sig i den. Men efter at han har opdaget sin støvallergi, er en lædersofa rykket ind, så han nu sagtens kan tumle med sine to piger i sofaen.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ubehandlet: Thue var usynligt syg i over ti år

Ingen overvejede, at Thue Bøge Sørensen skulle til lægen. Nu har han multiallergi.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der skulle to heftige allergiske reaktioner til, før Thue Bøge Sørensen for alvor opdagede, at han lider af kraftig allergi og astma. I dag ærgrer han sig over de mange år, hvor allergien kunne være behandlet og måske begrænset.

For Thues ungdom var fuld af vejrtrækningsbesvær og nældefeber. Særligt når han og forældrene var på besøg i broderens lille bondehus med hund, kat og tæpper på gulvene, trak han vejret besværet.

Kom han til at røre ved et pelsdyr flammede huden op og kløede kraftigt. I idrætstimerne og når han spillede bold i fritiden blev han forpustet, men bortforklarede det selv med, at han nok havde dårlig kondi.

LÆS OGSÅ For det var ikke noget, som nogen anede, at man kunne gøre noget ved, husker han. Og selv vænnede han sig til den sparsomme vejrtrækning. »Mine forældre var ikke særligt oplyste på det område, så de sagde bare, at jeg skulle holde mig fra hunde. I dag har de frygtelig dårlig samvittighed over, at de ikke gjorde noget ved det. Men de vidste det jo ikke«, siger Thye Bøge Sørensen, som i dag er 34 år og bor med sin kone og to små døtre i et nybygget hus i Albertslund.»Jeg kan ikke selv lade være med at tænke, at min astma måske havde været mindre slem, hvis jeg havde fået behandling før«.

Æble satte gang i anfald
Da han flyttede hjemmefra blev der længere mellem besøgene i broderens hus, men problemerne fortsatte. Sad han i sofaen med sin kæreste, kunne han miste pusten, hvis hendes hår var fuldt af pollen. Skulle vennerne til koncert på en græsmark, måtte Thue sige fra. Men han så det ikke som en sygdom. Først da han kom op i tyverne tvang en ubehagelig oplevelse ham til at opsøge lægen.»Det var en søndag, hvor jeg sad og spiste et æble. Pludselig fik jeg et anfald af så kraftig halsbrand, at jeg overvejede, om jeg skulle ringe til 112. Jeg var bange for, hvad der skete med mig«, siger Thue Bøge Sørensen, som dog fik klaret sig gennem krisen uden at tilkalde en ambulance.

Et opslag på nettet viste, at halsbranden kunne være en allergisk reaktion. Thue fik foretaget en priktest, som afslører hvilke pollen, dyr og andet, patienten slår ud på. Thue var allergisk overfor alt, undtagen svampe. Han fik en astmaspray, som skulle tages forebyggende, men den blev kun brugt en gang imellem. Han var ikke klar til at forstå budskabet.»Lægen har helt sikkert sagt en masse rigtige ting til mig, men jeg har nok være lidt i chok. Det er svært at være ung og få konstateret: Nu er du syg, tag det her, farvel og tak«, siger Thue Bøge Sørensen. Pludselig skulle han acceptere, at han nu var kronisk syg og skulle tage medicin resten af livet.

Får nældefeber af kartofler og tomater
En renovering af arbejdspladsen halvandet år senere blev det sidste skub. Det støvede, og Thue måtte arbejde hjemmefra i en hel måned. Når han var på arbejdspladsen, kunne han ikke sige en sætning uden at blive blå i hovedet. Behandlingen kom i gang igen, nu med en større dosis, suppleret med akut medicin samt høfeberpiller.

Familiens hus er nyt og har ventilation med allergifilter, ingen tæpper på gulvet og bliver gjort grundigt rent hver uge.

Sengetøj og dyner vaskes ofte for at holde støvmider på væk. Og Thue, som eller elsker at lave mad, holder sig langt fra at håndtere kartofler og tomater - ellers får han nældefeber, som er mange dage om at forsvinde igen.Mange forholdsregler

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når han eller familien skal ud, tages der også forholdsregler. Er det hjem med dyr, må besøget gøres kort. Sovepladser skal tjekkes for, om de er fri for støv. Er det pollensæson, er det bedst at mødes indendørs. »Det kan være vanskeligt for folk at forstå, hvor slemt det er. Det tog nogle gange, før mine forældre forstod, hvorfor jeg er så pernitten med, hvor jeg skal sove«, siger Thue Bøge Sørensen. Selv om det er en fordel at være i behandling, er der også bagdele.LÆS OGSÅ »Min livskvalitet er fysisk blevet bedre. Men i min bevidsthed er den blevet lidt ringere, fordi jeg nu ved, at der er en masse ting, som jeg oprindelig gerne ville, men som jeg nu ved, at jeg ikke kan,« siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden