Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
VALENTE DITTE
Foto: VALENTE DITTE

LANGSOMMELIGT. Thue Bøge Sørensen lider af astma og bruger en inhalator morgen og aften. Men han blev først diagnosticeret, da han var 20 år.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Allergikere strander hos ukyndige læger

Praktiserende læger mangler både uddannelse og tid til at tage hånd om allergikere.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske Regioner vil spare på de private speciallæger inden for allergi ved at flytte patienterne over til de praktiserende læger. Men den plan vil ikke fjerne puklen af allergipatienter, der venter på at blive udredt og komme i behandling.

Sådan lyder kritikken fra både de praktiserende læger, allergispecialister og Astma Allergi Danmark, efter at formanden i Danske Regioners sundhedsudvalg , Ulla Astman, i går slog fast, at speciallægerne ikke får mere tid til at tage sig af de lange ventelister. I stedet skal de praktiserende læger tage sig af flere allergipatienter.

»Du får ikke hjulpet patienter med svære allergier på den måde. Det er ikke en plan, det er at bevare problemerne, som de er«, siger professor i lungemedicin og specialist i allergi Ronald Dahl.

LÆS OGSÅ Han mener, at man undervurderer allergikernes problemer, når man tror, at et kursus på dag eller to kan få en almindelig praktiserende læge til at hjælpe en patient med svær astma. »Der burde være flere allergikere, der kom hos speciallægerne, men folk giver jo op. Hvis lægens almindelige test ikke giver resultater, er det svært at søge videre. Hvad er det så er, man ikke kan tåle?«, siger Ronald Dahl, og påpeger, at det er svært at opdage noget, som man måske slet ikke ved findes. Danske Regioners udmelding handler mere om besparelser end om at hjælpe patienterne, mener Thorkild Kjær, der er formand i Astma Allergi Danmark: »Der er jo allerede en kæmpe pukkel af patienter, der venter. Dem fjerner du ikke ved at love efteruddannelse af lægerne i fremtiden. Det løfte lyder hult«.Thorkild Kjær er enig med Danske Regioner i, at op mod 90 procent af allergikerne sagtens kan gå til deres egen læge for at få behandling.

»Men det kræver, at regionerne og sundhedsstyrelsen laver retningslinjer for behandlingen. Det er et kæmpe flop, at det ikke er sket«, siger Thorkild Kjær.

Læger får ikke tid

De praktiserende læger undrer sig over, hvordan de skal finde tid til at tage sig af de ekstra patienter. I de overenskomstforhandlinger, som finder sted mellem lægerne og Danske Regioner netop nu, har regionerne meldt ud, at lægerne ikke får penge for flere patientkontakter i det kommende år. »Danske Regioner siger, at vi skal tage os af flere allergipatienter, uden at de vil betale lægerne for det. Det får jeg svært ved at overbevise mine medlemmer om«, siger de praktiserende lægers formand, Henrik Dibbern. Skal lægerne se flere allergipatienter, bør regionerne melde ud, hvilke patientgrupper de så skal tage sig mindre af, mener han.

LÆS OGSÅ Ifølge Henrik Dibbern har der ikke været forsøg på målrettet at opgradere de praktiserende lægers viden på allergiområdet, siden Folketinget i 2002 nedlagde allergispecialet på lægeuddannelserne. Dengang var forudsætningen ellers, at allergiindsatsen i resten af sundhedsvæsnet skulle skrues op, når der var færre specialister til at tage sig af området. »Vi har efteruddannelsesmidler, men de ikke rettet specielt mod allergi. Vi skal jo efteruddanne os på mange områder«, siger han. Den ringe uddannelsesindsats over for de praktiserende læger starter allerede på lægestudiet, påpeger overlæge Lone Winther fra Allergiklinikken ved Gentofte Hospital.»Under studierne og mens de er i almen praksis, er det lidt tilfældigt, om de modtager undervisning i allergiske symptomer. Der skal oprustes«, siger Lone Winther og understreger, at allergi rammer mere end hver femte dansker og derfor optræder hyppigt i almindelige lægers konsultation.

»Når lægen ikke ved så meget, får du som patient ikke den nødvendige viden om, hvordan du bedst selv behandler din høfeber eller din astma«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden