Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Piller. Gittes allergimedicin har forbedret hendes livskvalitet.
Foto: Privatfoto

Piller. Gittes allergimedicin har forbedret hendes livskvalitet.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gittes allergi blev ikke opdaget: Lægen kaldte det forkølelse

En konstant stoppet næse fik ikke alarmklokkerne til at ringe hos lægen.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gitte Breitling gik på efterskole i 1997, da hun første gang tog til den lokale læge efter at have været kronisk forkølet gennem lang tid.

Hver aften, når hun skulle i seng, var det svært at trække vejret gennem næsen. Almindelig næsespray mod forkølelse blev brugt flittigt for at give lidt luft.

LÆS OGSÅ Men lægen sendte hende hjem til efterskolen igen med uforrettet sag. Det var en almindelig forkølelse, mente han. »Han tænkte nok, at jeg bare var træt af at have været snottet i 14 dage. Der var ingen grund til at gøre mere ved det«, siger Gitte Breitling, der i dag er 30 år. Har lidt af nældefeber hele livet»Læger har jo en vis autoritet, så det har nok påvirket mig til at tænke, at det var ikke noget. Derfor gik der et stykke tid, før jeg tog det op med en læge igen«, siger hun. I virkeligheden havde Gitte Breitling været allergiker længe. Allerede da hun var to år, skrev en læge i hendes journal, at man burde undersøge hende for allergi. Lige så længe, som hun kan huske, har hun lidt af nældefeber, som får huden til at blive rød og klø, nærmest som når man har brændt sig på en brændenælde.»I journalen kan man også se, at der aldrig blev gjort noget som helst ved det«, siger hun.

Snottet hver dag

Men symptomerne blev ved og nye kom til. Hver dag efter aftensmaden blev hun tæt i næsen og snottet. Gik hun i skoven forår eller sommer løb både næse og øjne, og hun nyste i et væk. I 2002 gik hun til lægen igen - og denne gang kom hun til en allergispecialist.

LÆS OGSÅ En priktest viste, at Gitte slår ud på husstøvmider, hund og græs. Nældefeberen er mere uforudsigelig, og kan fremkaldes af alle former for irritation af huden. De piller, som hun tager mod sin allergi, holder især kløen og allergianfald i det fri på afstand. »Den største forbedring er nok, at det ikke klør så meget på hænder og fødder. Før kunne jeg blive nødt til at tage skoene af på arbejde for at klø. Det behøver jeg ikke mere«, siger hun.

Hun venter sig andet barn, og har derfor skruet allergimedicinen ned til en halv pille om dagen. Pillerne har forbedret livskvaliteten, men røg og støv kan stadig gøre hende tæt i næsen.

»Men det er ikke noget, der gør mig rigtig syg. Jeg kan sagtens passe mit arbejde«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden