Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Smittebærer. Lægers gynækologikske udstyr kan smitte kvinder med kønssygdomme, lyder kritik fra ph.d-studerende.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsker: Kvinder kan få kønssygdomme hos lægen

Læger diskuterer, om gynækologisk udstyr skal steriliseres.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinder risikerer at blive smittet med kønssygdomme og stafylokokker, når de går til gynækolog.

De instrumenter, som lægen bruger til at undersøge kvinden med, behøver nemlig kun at være desinficerede, og derfor er det ikke alle bakterier, der er fjernet, skriver Ekstra Bladet.

Overfladiske rifter eller ej

Ifølge Statens Serum Institut skal der altid bruges sterilt udstyr, hvis der er et ’brud på kvindens slimhinde’, men er der ikke læsioner, står det lægen frit for at bruge de desinficerede instrumenter.

Men Birgitte Schmidt Astrup, som er læge og ph.d.-studerende på Institut for Retsmedicin på Syddansk Universitet, har fundet, at det er umuligt at vide, om der er rifter i kvinden - altså brud på slimhinden, og derfor bør reglerne ændres, mener hun.

»Hvis man kun rengør instrumenterne, så kan der stadig sidde forskellige bakterier på. Myndighederne har haft en forudsætning om, at når man undersøger raske kvinder, så er slimhinden intakt, og så er der ingen smitterisiko. Men min forskning viser, at det er forkert«, siger Birgitte Schmidt Astrup til Ekstra Bladet.

Det preller af på overlæge Elsebeth Tvenstrup Jensen fra Central Enhed for Infektionshygiejne under Statens Serum Institut, som fastsætter retningslinjerne. Hun mener, at rifterne er overfladiske, og derfor ikke er af betydning.

»Vi taler om to typer læsioner, og det er det, der er forskellen. Var det en problematik, der betød noget, så ville vi have set nogle infektioner hos patienterne. Det er i forvejen et område, hvor der findes masser af bakterier, så der er ikke noget underligt i, at der kommer et instrument op, som ikke er sterilt«, siger hun til Ekstra Bladet.

Birgitte Schmidt Astrup holder dog fast i, at der er behov for sterilisation.

»Det er ikke rigtigt, at rifterne er overfladiske, så deres forudsætninger er simpelthen forkerte«, siger hun.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden