Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Risiko. For 42-årige Lone Skjoldgaard Olsen fylder bekymringerne om livmoderhalskræft en del, fordi både hendes mor og mormor har haft sygdommen. (privatfoto)

Risiko. For 42-årige Lone Skjoldgaard Olsen fylder bekymringerne om livmoderhalskræft en del, fordi både hendes mor og mormor har haft sygdommen. (privatfoto)

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lone har ikke råd til HPV-vaccine: »Det her rammer os lavt bemidlede hårdt«

42-årige Lone har høj risiko for at udvikle livmoderhalskræft, siger hendes læge.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lone Skjoldgaard Olsen, 42 år, fra Frederikssund oprettede 30 december gruppen ’HPV vaccine skal være gratis for alle’ på Facebook, for hun havde brug for at kanalisere sin frustration et sted hen.

»Jeg er på kontanthjælp, så jeg har desværre ikke råd. Det er hårdt, for jeg er meget nervøs for at få kræft. På grund af celleforandringer har jeg fået lavet keglesnit, og to gynækologer har anbefalet mig at få vaccinen, da den forhåbentlig vil have en effekt på den virus, jeg har i kroppen«, fortæller Lone Skjoldgaard Olsen.

Datter fik vaccinen gratis
Bekymringen bliver ikke mindre af, at både hendes mor og mormor har haft underlivskræft.

»Så det kører i familien«.

Hendes ældste datter på 23 får den gratis, og datteren på 15 år fik sidste år de to første stik som et led i det gratis børnevaccinationsprogram.

Men der skal være et bestemt interval imellem stikken, og hun nåede ikke at få det tredje og sidste, inden den gratis vaccinationsperiode udløb. På grund af familiehistorien er den 15-årige dog villig til at bruge penge fra sin børneopsparing på cirka 4.000 kr.

»Så det bliver nok det, vi gør, selv om jeg synes, det er for dårligt. Som mor er det ikke rart, at man ikke kan hjælpe sin datter med sådan noget«.

Lone Skjoldgaard Olsens yngste datter på seks år får vaccinen gratis, når hun er gammel nok til det, men hvis hun selv og hendes fjerde barn, en 19-årige søn, skal vaccineres, bliver det for egen regning. Cirka 4.500 kr. per person, da lægen ud over vaccinen tager 200 kr. i honorar for hvert stik.

»Jeg har læst en del om emnet, og mænd kan altså også risikere at få kræft af HPV-virus, og de render jo også rundt og smitter andre, så jeg forstår simpelt hen ikke, hvorfor det kun er gratis for nogle få«.

Havde hun pengene, ville Lone Skjoldgaard Olsen ikke tøve med at bruge dem på vaccine til alle i familien, også sønnen.

»Jeg vil ikke tage chancen med noget så alvorligt, for vi har haft det tæt inde på livet her i familien. Men det ligger ikke lige for – jeg har så få penge, at vi er blevet godkendt til at få julehjælp flere år i træk. Der er ingen tvivl om, at det her rammer os lavt bemidlede hårdt«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden