Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
savn. Det er ikke bare savnet af nikotinen og vanen, der gør det svært at holde op med at ryge. Dertil kommer en række ubehagelige reaktioner.
Foto: OLE LIND

savn. Det er ikke bare savnet af nikotinen og vanen, der gør det svært at holde op med at ryge. Dertil kommer en række ubehagelige reaktioner.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rygestop giver grimme gener: Se hvorfor det er så svært at stoppe

90 procent får ret voldsomme reaktioner, når de kvitter smøgerne - udover savnet.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

At det er svært at holde op med at ryge, ved de fleste - især blandt rygerne.

Man har for det første svært ved at undvære den jævnlige smøg og dens nikotin-tilskud til den afhængige krop plus de overspringshandlinger og det anderledes sociale samvær, misbrugen kan medføre.

For det andet indebærer et seriøst forsøg på at stoppe med tobakken en masse ubehageligheder, som ligger ud over savnet af tobakken. Som for eksempel koncentrationsbesvær, som hver fjerde deltager i et rygestopforsøg rapporterede.

Savnet af tobakken

Det viser en ny undersøgelse foretaget blandt 777 tidligere danske rygere.

Endnu flere, næsten halvdelen af deltagerne i rygestopprojektet meldte om humørsvingninger.

Som om det ikke var nok, fortæller omkring en tredjedel også om både nervøsitet eller uro og øget appetit som bivirkninger af det at holde op med at ryge.

LÆS ARTIKEL

Underligt nok begynder hver femte desuden at hoste mere. Men ligesom der er en naturlig forklaring på alle de øvrige bivirkninger, er der også forklaring på hosten, fortæller Lise Skov-Ettrup fra Statens Institut for Folkesundhed, der har været med til at gennemføre Projekt Fri Start, der er et samarbejde mellem Statens Institut for Folkesundhed og Kræftens Bekæmpelse.

»Den ubehagelige hoste skyldes, at luftvejene irriteres af små fimrehår, der begynder at gro frem«, fortæller hun.

Fimrehårene bliver nemlig nærmest brændt væk af røgen, når man ryger, men de pibler frem igen, når man stopper og er populært sagt med til at transportere skidt ud af lungerne.

Næsten 90 procent af deltagerne i Fri Start, som rygestopprojektet blev kaldt, oplevede de omtalte fysiske eller mentale reaktioner, da de blev spurgt inden for de første tre måneder efter at de var holdt op - eller forsøgt på det.

»Reaktionerne er karakteristiske for personer, der forsøger rygestop. De skyldes blandt andet den påvirkning, nikotin har på vores nervesystem«, forklarer Lise Skov-Ettrup.

Rent kemisk ligner nikotin nemlig et andet stof, acetylcholin, der er et af de vigtigste signalstoffer i vores nervesystem.

Nikotin kan derfor binde sig til nervecellernes receptorer for acetylcholin. Og når receptorerne bliver blokeret af nikotin, reagerer kroppen ved at danne flere af disse receptorer.

Kroppen indstiller sig på den måde på, at der skal være et vist niveau af nikotin for, at vores nervesystem fungerer normalt.

»Når tobakken lægges på hylden afsløres det, hvordan nervesystemet har tilpasset sig tilstedeværelsen af nikotin. Alle bliver ikke påvirket ens. Om man rammes af koncentrationsbesvær eller øget appetit bestemmes blandt andet af gener og den enkeltes mentale tilstand i øvrigt«, siger Lise Skov-Ettrup.

Hun fortæller, at reaktionerne typisk indtræder i timerne efter, at rygeren har slukket den sidste cigaret, og er mest intense den første uge efter et rygestop.

De fleste følelsesmæssige reaktioner aftager dog indenfor tre til fire uger, mens øget appetit kan opleves i flere måneder.

Mange eksrygere oplever desuden, at den stærke trang til at ryge kan vende kortvarigt tilbage mange år efter et rygestop.

Tallene er baseret på 777 personer, der var med i projekt Fri Start og havde forsøgt rygestop 3 måneder efter de meldte sig til projektet med hjælp fra STOPlinien og Dit Digitale Stopprogram.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden