Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

overspisning. Hos en gruppe af mænd, som er født med en lav fødselsvægt, er risikoen større for at udvikle blandt andet diabetes, hvis de overspiser voldsomt for eksempel i en højtid.
Foto: MARTIN LEHMANN

overspisning. Hos en gruppe af mænd, som er født med en lav fødselsvægt, er risikoen større for at udvikle blandt andet diabetes, hvis de overspiser voldsomt for eksempel i en højtid.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fem dages fed feriemad kan skade visse mænd

Forskning tyder på, at det ikke er ufarligt at grovæde flere dage i træk.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fem fede juledage med flæskesteg, konfekt og brun sovs eller en tilsvarende menu i påskedagene sætter sig ikke kun på sidebenene.

Ny dansk forskning viser, at få dage med meget fed mad også efterlader spor i dit DNA, og at det er en naturlig reaktion, som skal beskytte kroppens DNA mod fedtet, skriver Videnskab.dk.

Mænd med lav fødselsvægt er udsatte Men det er ikke alle mennesker, der har evnen til at beskytte sig mod grovæderiets store mængder af fedt, viser den nye forskning. Hos en gruppe af mænd, som er født med en lav fødselsvægt, er risikoen større for at udvikle blandt andet diabetes, hvis de overspiser voldsomt for eksempel i en højtid.

»Vi er faldet over, at der sker ændringer på bestemte områder af arvemassen, hvis en sund og rask person i blot få dage spiser juleferiekost med 50 procent ekstra energi«, siger Allan Vaag, der er professor og overlæge på endokrinologisk afdeling på Rigshospitalet til Videnskab.dk

»Generne lukker simpelthen ned, når man har overspist,« fortsætter han.

LÆS ARTIKEL

Men for en vis gruppe af mænd, der startede tilværelsen med en lav fødselsvægt, er risikoen ved at voldæde fed mad større, fordi de ikke har evnen til at lukke af for fedtets indflydelse.

Fraværet af den evne kan skyldes moderens livsstil under graviditeten eller udefrakommende miljøfaktorer.

Det danske studie er udført blandt 46 mænd, hvor halvdelen havde en lav fødselsvægt og den anden halvdel en normal fødselsvægt, og det viser sig, at overspisningen kan være decideret farlig for den førstnævnte gruppe.

Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Genetics og i det seneste nummer af Diabetologia.

Studiet viser, at generne sandsynligvis lukker ned for at beskytte kroppen mod noget farligt, som kommer udefra.

Forskerne fik de 46 voksne mænd, som spiser almindelig kost til daglig, til at spise dobbelt så meget fedt som normalt i fem dage.

LÆS OGSÅ

Efter dagene med grovæderi havde mange af mændene tydelige ændringer i deres genom - altså deres samlede arvemasse i kroppen.

Nogle af menneskets gener er nemlig ikke endeligt fastlagt fra undfangelsen men kan påvirkes af udefrakommende faktorer som for eksempel mad.

»Og dér fandt vi noget meget overraskende: De mænd, der blev født lavvægtige, havde ikke de samme ændringer i deres arvemasse efter de fem dage med fed mad, som dem med normal fødselsvægt«. siger Allan Vaag til Videnskab.dk

Før forsøget troede forskerne, at det ville være skadeligt, hvis nogle gener lukker ned, når man spiser for meget fedt. Men de nye resultater tyder på det modsatte.

»Overfodring er farligt for kroppen, så vi troede, at det også ville være et dårligt tegn, hvis generne reagerer på for fed mad. Men vores resultater viser, at genændringerne kan være et tegn på, at kroppen forsøger at beskytte sit DNA mod at blive overaktiveret, når man spiser for meget«. siger Allan Vaag.

Når de berørte gener hos mænd med lav fødselsvægt ikke lukker ned, kan det være fordi, at de ikke fungerer, som de skal, tror Allan Vaag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Måske er folk med lav fødselsvægt udsatte for at få diabetes, visse typer kræft og hjertekarsygdomme, fordi deres gener ikke reagerer på fed mad ved at lukke ned, ligesom de sunde gener hos normalvægtige ved fødslen gør.

Og selv om det er generne, der enten reagerer mod overspisningen eller ikke reagerer, er der ikke tale om en arvemæssigt betinget reaktion men tilsyneladende om en tillært reaktion, som kan føres tilbage til moderens livsstil.

»Hvis et foster ikke vokser, som det skal, skyldes det højst sandsynligt moderens livsstil og andre miljøpåvirkninger«, siger Allan Vaag om resultatet

Det betyder, at det er det, ens mor gør eller er udsat for, mens hun er gravid, som fører til, at man er særligt disponeret for at få en række sygdomme som voksen, hvis ens fødselsvægt var blandt de laveste 10 procent.

Måske er det derfor, at lavvægtige babyer har særlige anlæg for at udvikle type-2-diabetes, lyder Allan Vaags tese.

»Det er dybt fascinerende, fordi den her type forskning fuldstændig kan ændre den måde, man hidtil har forstået menneskets biologi« siger han

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden