Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian/Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian/Joachim Adrian

IRRITATION. Bruger man næsespray i længere end ti dage, irriterer og hæver de slimhinderne i næsen.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter advarer: Næsespray skaber afhængighed

Danske øre-næse-hals-specialister får hver uge patienter, der er blevet afhængige.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Næsesprayen mod en stoppet, snottet næse sælges ved siden af gajoler, tyggegummi, blade og bagværk i kiosker og supermarkeder. En let løsning, synes mange danskere åbenbart, for på ti år er salget steget med 29 procent, så det i dag er det næstmest solgte håndkøbsmiddel i detailhandlen. Danskerne køber i gennemsnit 2.226.700 pakker med næsespray eller dråber hvert år ifølge Lægemiddelstyrelsens statistikker.

Men næseudlufterne er ikke kun problemløsere. Efter godt en uge skifter næsesprayen karakter og kan forværre patientens problemer. Det oplever så mange danskere, at danske øre-næse-hals-specialister hver uge må hjælpe patienter, der er blevet afhængige af deres næsespray.

LÆS CASE

»Det starter med forkølelse. Når folk skal sove om natten, er det dejligt nemt. Men så glemmer de at stoppe igen, og så er det pludselig på grund af næsesprayen, at patienterne konstant er stoppede i næsen«, siger øre-næse-hals-læge Steffen Ørntoft.

Aftrapningen over tre uger
I andre tilfælde er det gravide, der begynder at bruge næsesprayen, fordi de i slutningen af graviditeten stopper til i næsen og har svært ved at få luft, når de skal sove om natten.

Stofferne i spray som Otrivin, Zymelin og Klarigen får i første omgang blodkarrene i næsen til at trække sig sammen. Men bruger man dem længere end ti dage, irriterer og hæver de i stedet slimhinderne. Og så oplever patienterne pludselig, at de ikke kan trække vejret gennem næsen uden at bruge medicinen.

LÆS ARTIKEL

»Patienterne kan ikke selv slippe ud af det. Når de kommer her, sætter jeg dem på afvænning. De får et aftrapningsskema og noget andet næsespray, som de kan tåle. Så er de på aftrapning over tre ugers tid. Det er en standardbehandling her hos os«, siger Steffen Ørntoft.

Efter aftrapningen kan der gå mange måneder, før patienternes slimhinder atter er normale. Lægemiddelstyrelsen kan berette om otte indberetninger om mere alvorlige bivirkninger, blandt andet svigtende lugte- og smagssans, kraftig allergisk reaktion eller nerveskader. Men i ingen af tilfældene har det kunnet bevises, at næsesprayen var skyld i problemet.

Høfeberramte klager over spray
I Astma- og Allergi Forbundets rådgivning hører man mest om 'luft i næsen'-spray, når det er pollensæson, det vil sige i forårs- og sommermånederne.

»Når folk ringer ind og klager over en næse, der er konstant stoppet, spørger vi dem, hvilken behandling de har modtaget. Mange bliver meget overraskede, når vi fortæller dem, at det er på grund af medicinen, at de stadig har et problem. De troede jo, at sprayen hjalp dem«, fortæller rådgivningschef Bettina Hjorth. I rådgivningen og på foreningens Facebook-side er der folk, der rapporterer om afhængighed af næsesprayen i fem år eller mere.

LÆS ARTIKEL

På pakkerne med Otrivin, Zymelin eller Klarigen står det tydeligt, at man ikke må bruge sprayen mere end tre gange om dagen i maks. 10 dage. Men det tager forbrugerne ikke synderligt alvorligt, oplever Bettina Hjorth.

»De fleste tænker ikke på det som medicin. Det er bare en spray, man kan bruge løs af. Der står godt nok, at de ikke må bruge det længere end 10 dage. Men uden på pakken står der jo ikke, hvad der sker, hvis man bruger det længere«, siger hun.

Alle slags medicin har bivirkninger
Mange af dem, der ringer, ved ikke, at der er andre måder at få behandlet deres symptomer på. Astma-Allergi Forbundet råder folk til at gå til lægen, hvis de oplever høfebersymptomer som løbende eller stoppet næse, kløende øjne, åndedrætsbesvær eller lignende. Lægen kan ordinere den rigtige, virksomme medicin. Er man kortvarigt ramt af snue, kan næsespray til gengæld være en fin løsning.

LÆS ARTIKEL

Også øre-næse-hals-specialisterne erkender, at næsesprays kan være gode til at lindre, når folk er ramt af en sejlivet forkølelse. De ville bare ønske, at forbrugerne tog bivirkningerne lidt mere alvorligt.

»Man skal tænke sig om, når man bruger håndkøbsmedicin. Alle slags medicin har bivirkninger«, siger Steffen Ørntoft.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bivirkningsrådet tager sagen op

Forbrugerrådets sundhedspolitiske medarbejder, Sine Jensen, har efter Tjeks henvendelse opfordret Bivirkningsrådet til at tage næsespray og den afhængighed, de skaber, op på det næste møde. Rådet er nedsat under Lægemiddelstyrelsen og forebygger samt overvåger bivirkninger ved medicin. »Hvis der er en øget risiko for, at man kommer til at misbruge de her spray, bør det stå uden på pakkerne. Vi skal som forbrugere have så meget og så uvildig oplysning som muligt, når vi køber lægemidler«, siger Sine Jensen.

LÆS ARTIKEL I den forbindelse kan de mange reklamer give et skævt billede af, hvad lægemidler som næsespray kan. »Vi ved jo, at de reklamer virker. Og medicinalindustrien har en klar tendens til at fortælle om det gode og underspille det mindre gode. Nogle gange får det forbrugerne til at bruge medicin, selv om de måske skulle vælge en anden løsning«, siger Sine Jensen.FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden