Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

stråler. Ventetiden på kræftbehandling er faldet, men ikke nok, mener Kræftens Bekæmpelse. (arkivfoto)

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kræftpatienter kommer hurtigere i behandling

Men ventetiden falder ikke så meget nu som for nogle år siden, viser nye tal.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kræftsyge danskere venter i kortere tid på at komme i behandling end tidligere, men faldet i ventetiden har ikke været så stort de seneste to år som før.

Det viser en ny opgørelse fra Statens Serum Instituts afdeling for sundhedsdata, der har sammenlignet ventetiden inden for de 11 største kræftformer i første halvår af 2006 med ventetiden i første halvår af 2012.

»Der er ingen tvivl om, at i det store perspektiv går det fremad«, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen.

Inden for otte kræftformer har der været et fald i den tid, der går, fra sygehuset modtager en henvisning på en patient, til at behandlingen går i gang. Det gælder hæmatologiske kræftformer (leukæmi m.m.), kræft i blære og nyre, kræft i hjernen, kræft i hoved og hals, kræft i mandlige kønsorganer, kræft i tyk- og endetarm, lungekræft og modermærkekræft i huden.

Patienter døde på venteliste Derimod er ventetiden hverken faldet eller steget for brystkræft, kræft i kvindelige kønsorganer og kræft i øvre mave og tarm.

Opgørelsen måler medianen i ventetiden. Den finder man ved at notere ventetiden for samtlige patienter i en lange række og derpå vælge den midterste patient ud.

Leukæmipatienter ventede før 45 dage, nu 35 dage, patienter med lungekræft ventede før 56 dage, nu 40 dage, mens der for patienter med en af de mest aggressive kræftformer, kræft i hoved og hals, er set et fald i ventetiden fra 56 til 35 dage.

Debatten om ventetid på kræftbehandling tog for alvor fart herhjemme for seks-syv år siden, da det blev afdækket i medierne, at patienter døde, mens de ventede på at blive behandlet.

Det kom frem, at reglerne i behandlingsgarantien blev overtrådt, ligesom patienter ventede alt for længe på at komme til forskellige undersøgelser, der skulle afdække, om de var syge af kræft.

Faldet var størst i sidste årti
Milliarder blev afsat til strålekanoner og skannere. Kræftpatienter skulle behandles »akut« i såkaldte pakkeforløb, hvor undersøgelser og behandling ligger som perler på en snor uden unødig ventetid. Forløbene var inspireret af Vejle Sygehus.

På baggrund af den indsats er det for Kræftens Bekæmpelse ingen overraskelse, at ventetiden er faldet set over hele perioden. Men zoomer man ind på udviklingen år for år, så fremgår det, at ventetiden faldt mest markant i årene fra 2006 til 2010.

I det nuværende årti er ventetiden ikke faldet nær så meget. For eksempel er ventetiden for patienter med lungekræft, kræft i hoved og hals samt kræft i tyk- og endetarm i første halvår 2012 nogenlunde på niveau med ventetiden i 2010. De tre sygdomme er nogle af de mest alvorlige kræftformer.

»De overrasker mig faktisk. Og hvis man kigger nærmere på den fjerdedel af patienterne, som venter længst tid, så er der stadig masser af patienter, som venter for længe. Også længere end de grænser, kræftpakkerne arbejder med for, hvad en fagligt god behandling er. Så der er altså ikke sket nok«, siger Leif Vestergaard Pedersen.

»Vi er stadig ikke i mål«
Han savner data om, hvordan det går med den halvdel af patienterne, der venter i længst tid, »for det er dem, der har alle komplikationerne og har ringest chance for at overleve«, som han siger.

Det virker som om, at jo mere vi taler om de her tal, jo mere malurt drypper du i bægeret?

»Det er rigtigt. Det er bestemt en god ting, at mange oplever en faldende ventetid. Men vi har flere gange de sidste år hørt politikerne sige, at nu skal patienterne også behandles lige så hurtigt, som det fremgår af kræftpakkerne, og vi er altså stadig ikke i mål«.

Undersøgelsen fra Statens Serum Institut viser også, at forskellen mellem de patienter, der venter i kortest tid, og de patienter, der venter i længst tid, er faldet. Det tolker forfatterne bag rapporten som positivt, da det betyder, at behandlingen er blevet mere ensartet.

Samtidig viser tallene, at sygehusene har bragt ventetiden ned i en periode, hvor der er blevet behandlet flere patienter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kræft bliver måske opdaget for sent

»Jeg er helt enig i, at kræftbehandlingen er langt bedre nu end for seks år siden, blandt andet fordi sundhedspolitikerne har sat vilje bag ordene, men der mangler det sidste nøk. Samtidig må vi konstatere, at når du først har fået kræft, så har du som dansker større risiko for at dø af det, end borgere har i de lande vi normalt sammenligner os med«, siger Leif Vestergaard Pedersen.

LÆS OGSÅ

Hvad skyldes det?

»Vi kan se, at ventetiden nu ligger på niveau med andre lande, så det er ikke derfor. Derimod er forkaringen, at vi i Danmark opdager kræften for sent og samtidig har en mere belastende livsstil. Måske har det også at gøre med, at kræftsyge har flere ekstra sygdomme end i andre lande«, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Statens Serum Institut bruger medianen i stedet for den gennemsnitlige ventetid, da medianen ikke bliver påvirket unødigt af enkelte patienter, som venter i ekstremt kort eller lang tid.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden