Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG (arkiv)
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Allergifremkalder. Måske er du én af dem, der forveksler forkølelse med pollenallergi.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dit snot afslører, om du har pollenallergi

Bliver du forårsforkølet hvert år, kan det være, du i virkeligheden lider af pollenallergi.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er forår i luften, og lysten til at lade vinterjakken blive hængende hjemme er stor - hvis det da bare ikke lige var for den der forbandede forårsforkølelse, som normalt følger i kølvandet på en dag i det friske forårsvejr uden vinterovertøj.

Det kan dog vise sig, at overtøjet slet ikke har nogen indflydelse på den løbende næse, og at forårsforkølelsen slet ikke er en forkølelse men symptomer på en allergisk reaktion mod den pollen i luften, som følger med de varmere temperaturer.

I januar kunne overlæge og allergiforsker Allan Linneberg efter en større befolkningsundersøgelse fremvise dokumentation for, at 20 procent af befolkningen lider af allergi overfor pollen, pelsdyr eller støvmider - og mindst en tredjedel af dem vil ikke være klar over det.

LÆS ARTIKEL

Ifølge Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark, er der visse ting, man bør holde øje med for at finde ud af, om det er forkølelse eller allergi, man har med at gøre.

Som udgangspunkt bør man se på, om ens forkølelse synes at følge et bestemt mønster og dukker op på bestemte tidspunkter af året - og om symptomerne hænger ved mere end en uge. Derudover har rådgivningschefen nedenstående fire parametre, man bør se nærmere på:

1. Tjek snottet
»Vi plejer at sige, at man skal kigge på snottet«, siger hun og forklarer, at det ved en almindelig forkølelse vil starte med at være vandigt og gradvist udvikle sig til at blive tykt, uklart og gult - og i visse tilfælde grønt.

»Har man høfeber, vil det altid blive ved med at være tyndtflydende og vandigt«, pointerer hun.

SE GUIDE

Synes den løbende næse at dukke op på de samme tidspunkter hvert år, er der en sandsynlighed for, at man har allergi for en specifik pollen. Tjek eventuelt Allergi-Astma Danmarks pollenkalender, der viser forløbet for - og mængden af - de seks mest allergirelevante pollen, der er i luften i Danmark.

2. Føl efter i næsen
»Ved høfeber kan næsen også blive stoppet. Det sker også nogle gange ved en almindelig forkølelse, men bliver det ved over en uge, som en almindelig forkølelse normalt varer, kan det være et symptom på allergi«, fortæller Betina Hjorth.

3. Hold øje med øjnene
Øjnene kan også være et mål for allergien.

»Hvis de bliver røde, klør eller hæver, kan det være tegn på en allergisk reaktion«, siger Betina Hjorth.

4. Tag temperaturen
Endelig er der temperaturen at gå efter. Selv om pollenallergi populært sagt omtales som høfeber, vil man ikke være ramt af en regulær feber.

»Det vil kun kunne høre en almindelig forkølelse til«, siger Betina Hjorth.

Kontakt lægen ved mistanke

Har man mistanke om, at forårsforkølelsen i virkeligheden er symptomer på en pollenallergi, vil Betina Hjorth anbefale, at man som det første kontakter sin læge.

»Det handler om at få afklaret, om det er allergi eller ej, så man kan få den bedste rådgivning om, hvilken type medicin man skal prøve«, siger Betina Hjorth.

»Selv om det meste af medicinen kan fås i håndkøb, er det vigtigt at have en læge indover til at tage styring og hjælpe, hvis medicinen ikke virker eller ikke passer til dig«, understreger hun og råder folk til at tage det seriøst, hvis de har den mindste mistanke om at have udviklet allergi.

LÆS ARTIKEL

»En ting er, at høfeberen påvirker vores livskvalitet, og vi kan have sygedage på arbejdet, som koster samfundet penge og den slags praktiske ting; men har en høfeber, som ikke er velbehandlet, er der en risiko for, at det kan udvikle sig til astma«, siger Betina Hjorth.

Det ikke kun familiens yngste, man bør være på vagt overfor. Selv om pollenallergi generelt er mere udbredt blandt de 15-30 årige, kan den også dukke op hos folk senere i livet.

»Den kan komme i alle aldre, så man skal ikke føle sig sikker, selv om man ikke har været ramt af den tidligere«, slutter rådgivningschefen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden