Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Dobbeltrolle. Flere læger, der har opfordret til gratis HPV-vaccination af drenge, har arbejdet for producenterne af vaccinen.
Foto: CHARLES REX ARBOGAST/AP

Dobbeltrolle. Flere læger, der har opfordret til gratis HPV-vaccination af drenge, har arbejdet for producenterne af vaccinen.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vaccinefortalere indtager dobbeltroller i medicinalindustrien

Myndighedsrådgivere, offentligt ansatte læger og sundhedsforeninger opfordrer til at udvide tilbud om HPV-vaccine. Samtidig er de rådgivere for de to producenter.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På trods af at vaccinen mod kræft i livmoderhalsen ikke er godkendt til at forebygge forstadier til kræft hos drenge, har flere fremtrædende overlæger og organisationer opfordret til, at vaccineordningen, der i dag omfatter kvinder født efter 1985, udvides til drenge og ældre kvinder.

Det er sket, mens de har rådgivet eller modtaget penge af producenterne bag den såkaldte HPV-vaccine.

LÆS OGSÅ Dobbeltrollerne er dybt kritisable, mener flere eksperter og formanden for de praktiserende læger, Henrik Dibbern. »Jeg synes, at interessesammenfaldet er massivt. Som udgangspunkt bør det være enten eller. Enten arbejder man for industrien, eller også leverer man faglig rådgivning til offentlighed, kolleger og myndigheder«, siger han.

Betalte organisationer
Overlæge på Aarhus Universitetshospital Jan Blaakær har kaldt det »kønsdiskrimination«, at drenge ikke bliver HPV-vaccineret, men arbejder samtidig som konsulent og rådgiver for de to vaccineproducenter.

Det hæmmer ikke uvildigheden, mener Blaakær:

»Hvis ikke jeg sad i de advisory boards, ville jeg gå glip af vigtig viden og kollegiale diskussioner. Jeg er aldrig blevet bedt om at gå ud og reklamere for vaccinen, så egentlig synes jeg ikke, det er så farligt«.

Også sundhedsorganisationer, der har advokeret for en udvidelse af vaccinationsordningen, bliver betalt af industrien.

Danmark er et ret lille land, og derfor er de, som arbejder med emnet, ofte også dem, der vælges som eksperter

Kræftens Bekæmpelse har siden 2004 haft en samarbejdsaftale med den ene producent, GlaxoSmithKline, der blandt andet sender penge til forskning – ifølge Kræftens Bekæmpelse aldrig over 10.000 kroner.

Og i sidste uge lancerede Sex & Samfund en storstilet kampagne for HPV-vacciner til drenge, som er sponsoreret af medicinalvirksomheden Sanofi Pasteur-MSD, der netop producerer HPV-vaccine godkendt til drenge.

I årene 2010-2013 har Sex & Samfund modtaget 990.000 kroner fra virksomheden til HPV-oplysning.

Ingen påvirkning
Generalsekretær i Sex & Samfund, Bjarne B. Christensen, afviser, at pengene fra vaccineproducenten påvirker organisationens holdninger:

»Vi er ikke et konsulenthus, som man kan hyre til at fremme bestemte budskaber«, fastslår han og tilføjer, at det altid er Sex & Samfund, der kontakter industrien – og ikke omvendt.

HPV-vaccinen kan i sjældne tilfælde give alvorlige bivirkninger som allergi, åndedrætsproblemer, nældefeber eller udslæt.

I 2007 fremlagde et ekspertudvalg under Sundhedsstyrelsen en medicinsk vurdering af, om vaccinen kunne indføres som et landsdækkende tilbud. To år senere blev tilbuddet indført.

Flere af udvalgsmedlemmerne arbejdede samtidig som forskere og rådgivere i såkaldte advisory boards for GlaxoSmithKline og Sanofi Pasteur-MSD.

Et af medlemmerne, forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse Susanne Krüger Kjær, arbejdede sideløbende med et vaccinationsprojekt for Sanofi Pasteur-MSD.

Hun forklarer sig med, at »Danmark er et ret lille land, og derfor er de, som arbejder med emnet, ofte også dem, der vælges som eksperter«:

»Gruppens vurdering var ikke anderledes end mange andre landes, så arbejdet med rapporten har ikke været påvirket på nogen måde«.

Pålidelige myndigheder

Interessesammenfaldet kritiseres alligevel af flere forvaltningseksperter. »Læger er ikke uafhængige, når de har arbejdet for disse medicinalvirksomheder. Sundhedsstyrelsen skal som offentlig myndighed sikre sig, at læger er uafhængige, når de deltager i ekspertudvalg. Et tilfælde som dette skaber tvivl om Sundhedsstyrelsens faglige kompetence«, siger Oluf Jørgensen, lektor i informationsret ved Danmarks Journalisthøjskole.

LÆS OGSÅ Sundhedsstyrelsen kunne fredag ikke udtale sig om interessekonflikter, men sundhedsminister Astrid Krag (SF) fastholder, at styrelsen er uvildig:

»Borgerne kan stole på de anbefalinger, offentlige myndigheder giver. Sundhedsmyndighederne videregiver jo ikke blot, hvad industriansatte læger rådgiver dem om, men samler viden ind fra flere kilder«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden