Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
KIM AGERSTEN
Foto: KIM AGERSTEN

plastforsegling. Omkring 25 procent af alle de huller, som får fyldninger i dag, vil i fremtiden kunne behandles ved hjælp af plastforseglinger, viser viser en ph.d afhandling på Tandlægeskolen i København.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Giv tænderne lak og slip for boret

Hver fjerde voksne kan undgå at blive boret, hvis tænderne lakeres.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

At blive boret i tænderne er noget, de fleste gerne vil undgå. I mange tilfælde behøver vi heller ikke at blive boret, når vi har huller i tænderne.

Et nyt ph.d-projekt fra Tandlægeskolen ved Københavns Universitet viser, at en lakering af tænderne - også kaldet en plastforsegling - er en effektiv metode til at behandle huller på tændernes tyggeflader.

Nul smerter

En lakering betyder nul smerter, kortere tid i tandlægestolen, bedre tænder og på langt sigt måske lavere tandlægeregninger.

»Omkring 25 procent af alle de huller, som får fyldninger i dag, vil i fremtiden kunne behandles ved hjælp af plastforseglinger«, vurderer Azam Bakhshandeh, adjunkt, tandlæge og ph.d på Tandlægeskolen i København, som står bag forskningsprojektet sammen med en kollega.

Hun ser også et stort potentiale for patienter med tandlægeskræk.

LÆS ARTIKEL

»De kan se frem til en mere lempelig behandling og vænne sig til at gå til tandlæge uden at blive udsat for boret fra første færd«, siger Azam Bakhshandeh.

Fyldninger holder ikke evigt, så med tiden er det nødvendigt at reparere fyldninger eller lave dem om. Når man laver en fyldning om, er man som regel nødt til at lave hullet lidt større.

Det betyder, at tanden bliver mere og mere svækket, og risikoen for at tanden knækker, bliver større.

Til sidst kan det ende med, at man skal have en krone på tanden, eller at den skal trækkes ud og erstattes med et implantat. Denne dødsspiral kan man udskyde eller helt undgå ved i stedet at lakere tanden.

Ved at lakere tanden standser man cariesudviklingen og forlænger tandens levetid, fordi man undgår eller udsætter det tidspunkt, hvor man er nødt til at bore og lave en fyldning. Lakeringer er hidtil blevet brugt som forebyggende behandling og på begyndende huller i tænderne hos børn og unge, mens det ikke er almindeligt at lakere tænder på voksne patienter.

Undersøgelsen fra Tandlægeskolen i København omfatter 52 voksne patienter med fyldningskrævende huller på kindtændernes tyggeflader.

Resultaterne viser, at en tæt lakering stopper videreudviklingen af hullerne, og at det syge væv får mulighed for at hele. Efter 2-3 år havde kun 10 procent af de lakerede cariesangreb udviklet sig.

Azam Bakhshandeh indskærper, at det er vigtigt, at patienterne kommer til kontrol hhv. et og tre år efter behandlingen for at få tjekket, om lakken er intakt, og at hullet under lakken ikke har udviklet sig.

Resultaterne af forskningsprojektet præsenteres i dag ved et stort efteruddannelsesarrangement for danske tandlæger i Bella Centret i København.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden