øgning. Mængden af pollen i luften over København er øget kraftigt både på grund af klimaforandringer og på grund af flere birketræer.
Foto: THOMAS BORBERG

øgning. Mængden af pollen i luften over København er øget kraftigt både på grund af klimaforandringer og på grund af flere birketræer.

Sygdom

Mængden af birkepollen er steget 373 procent

Masseplantninger af birk siden 60'erne og 70'erne giver tusinder problemer.

Sygdom

De store ambitioner fra 1960'ernes landskabsplanlægning, fingerplanen, om grønne områder, der som fingre eller grønne kiler skulle stråle helt ude fra omegnskommunerne og ind næsten til Københavns centrum, har en ubehagelig bivirkning: Birkepollen.

For siden birketræerne voksede op og for alvor begyndte at sprede deres pollen, har Københavnerne været plaget af pollen i voldsomt større omfang, end hvad der bliver målt ved Viborg. Og det kan ses på pollentallene netop i disse dage.

Billigt og smukt træ

For da de grønne kiler i Københavns omegn skulle tilplantes sammen med de nye og hurtigt voksende parcelhusområder, var birk et af de mest foretrukne træer. Det var billigt, det var let at passe, og det var smukt at se på.

»Fra 1977 og frem til 2010 er mængden af birkepollen nemlig steget 373 procent, og det er primært tilplantningen med birketræer, der er årsagen«, fortæller kommunikationschef Lise Nørgaard fra Astma Allergi Danmark.

Den omfattende tilplantning med birketræer blev udover i villahaver og grønne fingre især foretaget på Vestamager i skikkelse af Fasanskoven og Pinseskoven og på Vestvolden.

LÆS ARTIKEL

Men tilplantningen er ikke den eneste årsag til de voksende mængder af birkepollen.

»Den almindelige temperaturstigning i forbindelse med klimaforandringer har gjort sit«, fortæller Lise Nørgaard og forklarer, at de højere temperaturer gør birketræerne i stand til at sprede en større mængde pollen.

Det indvirker også på de mængder af birkepollen, der driver ind over landet fra store birkeskove syd og øst for os i Sverige, Tyskland, Polen og andre østeuropæiske lande. Birkepollen kan nemlig flyve ikke færre end 3.000 kilometer.

Og de udenlandske pollen kommer som regel en uge før de danske birketræer springer ud - ofte i form af store pollenskyer, der kan ses på lang afstand.

»Men vi vurderer alligevel, at det er de lokale træer, der giver allergikere de største problemer, selv om vi ikke ved det med sikkerhed«, siger Lise Nørgaard.

Hun fortæller, at der næsten ikke bliver forsket i emnet på trods af, at tusindvis af danskere hvert år i sæsonen bliver lagt ned med symptomer, der for nogle er lige så alvorlige som en kraftig influenza.

»De ligger fuldstændig underdrejede nogle gange i en hel måned. Alt løber på dem«, siger hun.

Den manglende forskning i emnet indebærer også, at man ikke engang ved, om der er flere birkepollenallergikere i København end i Viborg, fortæller Lise Nørgaard.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden