Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MIRIAM DALSGAARD
Foto: MIRIAM DALSGAARD

CREME. Det er helt fornuftigt at smøre sig med solcreme - men du skal først og fremmest holde dig i skyggen i middagssolen og tage tøj og hat på.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kræftens Bekæmpelse: Folk overhører de to vigtigste solråd

Solcreme er ikke beskyttelse nok, når du kaster dig ud under pinsesolen.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi har hørt det til nærmest hudløshed - når man går ud i solen, skal man smøre sig ind i solcreme, så man mindsker risikoen for hudkræft.

Men faktisk er der to andre råd om solbeskyttelse, der kommer før cremen.

LÆS ARTIKEL

De handler om at holde sig i skyggen mellem kl. 12 og 15, og om at beskytte sig med hat, tøj og solbriller.

Vi bruger cremen forkert
»Solrådene skal forståes i prioriteret rækkefølge. Men vi kan konstatere, at det er rådet om solcreme, folk har taget til sig«, siger Peter Dalum, projektchef i TrygFonden og Kræftens Bekæmpelses solkampagne.

Det er uheldigt, fordi danskerne samtidig har en tendens til at bruge solcreme forkert.

Vi smører beskyttelsen på i et for tyndt lag - faktisk rækker en almindelig tube med 200 milliliter kun til 5-6 indsmøringer af en voksens krop, hvis beskyttelsen skal virke optimalt.

Og samtidig har mange den fejlagtige opfattelse, at har de bare smurt sig ind, er der intet til hinder for at stege på stranden hele dagen, også i middagssolen.

»Det er dilemmaet med solcreme, at folk opholder sig længere i solen, end de ellers ville have gjort«, siger Peter Dalum.

Siesta og hat
Men med hudkræft som den mest hyppige kræftsygdom i Danmark for mænd og kvinder under ét, er der særdeles god grund til at forebygge.

Kræftens Bekæmpelse vil nu fokusere på, at vi skal solbeskytte os mellem kl. 12 og 15 om sommeren i Danmark. Med andre ord holde siesta eller i hvert fald gå i dækning, mens solens stråler brænder mest.

»Vi skal omgås solen, lige som de gør sydpå. Der er de f.eks. meget bedre til at tage parasoller med på stranden«, siger Peter Dalum.

Det næstvigtigste råd er at dække kroppen med tøj - gerne langærmet og løst - og tage en hat på med bred skygge. En kasket beskytter ikke nakken mod forbrændinger.

Faktor 15 fint i Danmark

Når den del er på plads, kommer solcremen ind i billedet som ekstra beskyttelse.

I Danmark er faktor 15 som udgangspunkt tilstrækkeligt, mens du skal op i faktor 30, når du er længere sydpå.

LÆS ARTIKEL

Du kan også få cremer med faktor 50, men beskyttelsen er kun en anelse bedre end faktor 30 - til gengæld er cremerne også ofte dyrere. Bruger du den korrekte mængde faktor 30, vil det i langt de fleste tilfælde være nok.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden