Nye tal: Flere danskere overlever kræft

Vi er på rette vej, siger Kræftens Bekæmpelse, efter nye tal for overlevende efter kræftdiagnose.

Sygdom

235.571 danskere levede ved udgangen af 2011 med en kræftdiagnose, og dødeligheden er faldende, viser nye tal fra databasen Nordcan ifølge Kræftens Bekæmpelse.

Det er godt 10.000 flere kræftoverlevere end ved udgangen af 2010, og dermed er Danmark »på rette vej«, fastslår overlæge i Kræftens Bekæmpelse Hans H. Storm, der er afdelingschef for Forebyggelse og Dokumentation.

LÆS OGSÅ

»Det er nu, vi begynder at se resultaterne af en forbedret behandlingsindsats, opdaterede kliniske retningslinjer for de enkelte kræftformer samt en centralisering af kræftbehandlingen«, siger han.

»Det bekræfter os i, at visse kræfttyper behandles bedst på højt specialiserede afdelinger, hvor der er adgang til og dialog med andre eksperter«, vurderer Hans Storm.

Flere kvinder end mænd overlever kræft
Blandt kræftoverleverne er der langt flere kvinder end mænd, når man ser på tallene fra udgangen af 2011. Ud af de i alt 235.571 kræftramte var de 136.999 således kvinder.

Nogle af danskerne med en kræftdiagnose var ved udgangen af 2011 stadig i behandling eller i kontrolforløb. Andre på så lang afstand af deres sygdom, at de må betragtes som raske.

De nye tal viser en stigning i antallet af danskere med en diagnose for modermærkekræft. Derimod fik færre kvinder konstateret brystkræft i 2011 end i 2010.

Forklaringen er, at første mammografiscreeningsrunde blev fuldført i alle regioner i 2010. Og netop effekten af de regelmæssige mammografiscreeninger for kvinder i alderen 50 til 69 ventes også i årene fremover at føre til en forbedret overlevelse efter brystkræft.

For mændenes vedkommende er der stort set tale om samme antal nye tilfælde af prostatakræft fra 2010 til 2011.

»Alt for mange fik tidligere unødigt konstateret prostatakræft via PSA-tester, der nærmest indgik pr. automatik i en regelmæssig helbredsundersøgelse«, siger Hans Storm.

Advarer mod at gøre det til standard

Han understreger, at en PSA-test naturligvis skal tages, når der er symptomer på sygdom i prostata. Men han advarer mod at gøre det til en standardrutine.

I løbet af de sidste fem år har 17.268 mænd i gennemsnit fået konstateret kræft. For kvinderne gælder det 16.874 tilfælde pr. år. I alt var det altså 34.142 danskere, der fik en kræftdiagnose.

Databasen Nordcan indeholder kræftstatistik for de nordiske landes cancerregistre, og den omfatter alle kræftformer - dog minus almindelig hudkræft, hvor dødeligheden er meget lav.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden