Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Privatfoto
Foto: Privatfoto

TILFÆLDIGT. Mark Jensen gik til hudlæge med et modermærke på brystet. Det viste sig at være uskyldigt. Til gengæld fandt lægen et mærke på ryggen, som var kræft.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mark fik konstateret kræft ved et tilfælde: Jeg var ikke opmærksom på modermærket

Lægen fandt en plet på Mark Jensens ryg, som han ikke selv havde bemærket.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var en tilfældig snak med en bekendt, der er læge, som førte til, at Mark Jensen for en uge siden fik konstateret modermærkekræft.

Samtalen kom nemlig på et tidspunkt til at dreje sig om modermærker.

LÆS ARTIKEL

Mark Jensen, der er 36 år og statsautoriseret revisor, viste et modermærke på brystet frem til sin bekendte, som opfordrede ham til at få en specialist til at undersøge det for en god ordens skyld.

»Han sagde også, at hvis der var noget, så ville det kun kræve et lille indgreb«, siger Mark Jensen, der med egne ord »får det dårligt, bare jeg ser et lægehus«.

Farlige mærker
Modermærkekræft er en af de kræftformer, der er steget mest i Danmark i de seneste ti år, og som kan sprede sig og være dødelig, hvis den ikke opdages tidligt.

Men tingene kompliceres af, at mange ikke kender faresignalerne ved modermærkekræft, mener speciallæge i hudsygdomme Monika Gniadecka. Samme opfattelse har Kræftens Bekæmpelse:

GUIDE

»De færreste danskere ved, hvad de skal kigge efter«, siger projektchef Peter Dalum.

Mark Jensen var dog opmærksom på sit modermærke og valgte at følge sin lægevens råd om at få det undersøgt. Trods uvilje mod hospitaler og nåle bestilte han tid hos en hudlæge - der mente, at modermærket på brystet skulle fjernes.

En grim besked
Hudlægen undersøgte ham ved samme lejlighed over hele kroppen, og hun fandt et lille modermærke med ujævn kant på Mark Jensens ryg, som hun også syntes, så mistænkeligt ud. Det blev ligeledes fjernet.

»Det mærke havde jeg ikke selv været opmærksom på, og min kone havde heller ikke lagt mærke til det«, fortæller Mark Jensen.

Den dag, han troede, han bare skulle møde op hos hudlægen igen for at få stingene fjernet, ventede der ham en grim overraskelse.

Analyser havde vist, at modermærket fra brystet var harmløst. Til gengæld var der kræft i modermærket på ryggen.

»Så der faldt min verden sammen. Jeg kom jo nærmest ind fra gaden, jeg har jo ikke haft ondt eller gået og følt mig syg og dårlig«, siger han.

Venter på operation
Nu venter Mark Jensen på at blive indkaldt til operation på Herlev Hospital, hvor kirurgerne vil fjerne noget mere. Han beskriver det som at være i et vakuum.

»Men min læge tror ikke, at kræften har spredt sig. Det var godt, det blev opdaget tidligt«, siger han.

Efter diagnosen har Mark Jensen tænkt over, hvorfor netop han har udviklet kræft i et modermærke.

Sygdommen er ofte en konsekvens af solskoldninger og hyppigt solariebrug, men ingen af delene passer rigtig på Mark Jensen.

Gå nu til lægen

»Jeg er ikke den store soldyrker, og bryder mig ikke om at ligge i solen på en charterferie. Og jeg har ikke været i solarium i mit voksenliv. Men jeg er heller ikke verdensmester i at bruge solcreme, og er nok blevet solskoldet hjemme i haven«, siger Mark Jensen, der på det seneste har sørget for at smøre sine børn overordentlig grundigt ind i solcreme.

LÆS ARTIKEL

Hans råd til andre - unge som gamle - er at få det tjekket, hvis noget ser forkert ud på huden.

Før i tiden var han ikke selv klar over, at der er forskel på hudkræft og modermærkekræft:

Førstnævnte type spreder sig i de fleste tilfælde ikke i kroppen, mens sidstnævnte kan sprede sig til hele kroppen, hvis først kræften stikker dybere end en millimeter ned i huden.

»Man skal ikke være bange for at gå til lægen med det mindste. Få det tjekket og gå hjem med ro i sindet«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden