Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mandesag. Susanne Klauman-Rytter har vaccineret sine tre drenge mod HPV.
Foto: FINN FRANDSEN

Mandesag. Susanne Klauman-Rytter har vaccineret sine tre drenge mod HPV.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Susanne har HPV-vaccineret sine drenge: Jeg vil gøre alt for at skåne dem

Flere læger opfordrer drenge og mænd til at lade sig vaccinere.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så sent som i onsdags forlod en mand i 20’erne sin læge i Køge efter at være blevet vaccineret mod HPV-virus.

En anelse øm efter stikket i overarmen, men måske gjorde det mere ondt i hans tegnebog, som blev lænset for knap 1.200 kr.

HPV-vaccination mod livmoderhalskræft er et gratis tilbud for piger og kvinder født efter 1984. Alle andre må selv betale, men til trods for det stikker lægehusets sygeplejerske stadig oftere kanylen i drenge og mænd. En 20-25 stykker i alderen 13-60 år er det blevet til det seneste halve år.

Deres praktiserende læge Rikke Jensen tøver ikke et sekund med at anbefale den til drenge og mænd.

»Selvfølgelig skal mine mandlige patienter også vaccineres. Det er fantastisk, at man har udviklet en vaccine, der ud over at beskytte mod kønsvorter modvirker kræft i mundhule, hals, penis og anus. Hvad er der at være i tvivl om? Se dog at få det stik«, siger hun.

Lægen synes, fordelene er så klare, at hun ikke bare afventer, men aktivt spørger patienter med andet ærinde, om de har overvejet vaccinen. Uanset køn.

»Og nej, jeg bliver ikke betalt af medicinalbranchen, men jeg forstår ikke, folk kan være i tvivl, når der er udviklet en vaccine, der modvirker kræft. Det er det mest revolutionerende siden penicillinet«, siger Rikke Jensen.

Læger vil have drenge vaccineret
Hendes anbefaling af at vaccinere drenge på lige fod med piger vækker genklang blandt en række eksperter. En af dem er Helle Kiellberg Larsen, speciallæge i hud- og kønssygdomme på Bispebjerg Hospital, der mener, at det danske vaccinationsprogram bør revurderes, så det også inkluderer drenge og unge mænd.

»HPV forårsager en betydelig sygdomsbyrde hos mænd i Danmark, og HPV er medvirkende til en væsentlig vækst i visse cancertyper hos danske mænd«, siger hun.

For selv om der i Europa kun findes videnskabeligt belæg for, at HPV-vaccine forebygger livmoderhalskræft og kønsvorter, er der ifølge speciallægen »meget gode indicier på«, at vaccinen også modvirker såvel hovedhalskræft, som anal- og peniskræft hos mænd.

Helle Kiellberg Larsen henviser derfor til USA, Australien og Canada, hvor sundhedsmyndighederne allerede anbefaler HPV-vaccination til drenge på lige fod med piger.

»For er der nogen som helst grund til at antage, at amerikanere, australiere og canadiere skulle være anderledes end europæere?«, siger hun.

Da det i 2008 blev vedtaget at tilbyde gratis vaccine til piger under 15 år, kritiserede de praktiserende lægers lægefaglige organisation, Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), tilbuddet for at omfatte for få.

»Beslutningen var politisk-økonomisk bestemt. Med udvidelsen af aldersrammen for kvinder sidste år er vi ved at være oppe, hvor mange læger synes, anbefalingen dækker«, siger direktør i DSAM, læge Peter Torsten Sørensen.

»Men i DSAM ser vi gerne, at der bliver lagt yderligere et par år til kvinderne, og at drengene måske kommer med«, siger han.

Tre sønner – ni stik
Det er dog ikke alle, der har tålmodighed til at vente på, at HPV-vaccinen bliver et gratis tilbud til drenge. Blandt andre ingeniør Susanne Klauman-Rytter fra Hellerup.

Da hun for cirka et år siden fandt ud af, at vaccinen også kunne beskytte drenge, snakkede hun først lidt om emnet med en veninde, der er læge. Og så gik der ikke lang tid, før hun spurgte sønnerne Nis, Simon og Max på 23, 19 og 15 år, om de ville have den.

»Jeg var ikke i tvivl, for jeg vil da gøre alt for at skåne mine børn for kræft for ikke at tale om kønsvorter«, siger hun og fortsætter:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi er så heldige, at vi har råd til at give vores børn den og har i øvrigt via Sygeforsikringen Danmark fået refunderet halvdelen af udgiften. Men det gælder jo ikke for alle, så principielt synes jeg, den skal være gratis for begge køn«.

Hun argumenterer dels med, at kræft er så alvorlig en sygdom, at vaccinemuligheden bør være åben for alle uanset økonomisk formåen. Dels at det vil være muligt at udrydde kønsvorter, hvis HPV-vaccinen kommer med i det gratis børneprogram.

Beslutter man som dreng eller mand sig for at lade sig HPV-vaccinere, må man selv betale de cirka 3.500 kroner, som vaccinens tre stik koster.

Netop den relativt høje pris spiller en betydelig rolle for mange af de mennesker, der er i tvivl om, hvorvidt de skal lade sig vaccinere eller ej, fortæller Karsten Østergaard, direktør i Danske Lægers Vaccinations Service, som driver 35 vaccinationsklinikker rundt i landet.

»Hvis HPV-vaccinen kostede som en influenzavaccine, var der utvivlsomt rigtig mange flere, der ville vaccineres. Den er både dyr og besværlig«, siger han og henviser til, at man skal stikkes tre gange.

Seksualvaner
Ifølge Kræftens Bekæmpelse får cirka 350 mænd hvert år kræft som følge af en kronisk HPV-infektion. I tre ud af fire tilfælde er der tale om såkaldt hovedhalskræft, især i form af kræft i mundsvælget. Forekomsten af disse kræftformer er mere end tidoblet siden 1977, og sygdommen optræder overvejende hos mænd, oplyser professor, overlæge Jens Overgaard, leder af Eksperimental Klinisk Onkologi, Aarhus Universitetshospital.

Udviklingen bekymrer ham:

»Faktisk er hovedhalskræfttilfældene på vej til at blive hyppigere end livmoderhalskræft. Hvis udviklingen fortsætter, vil det ske om ganske få år. Set i det perspektiv er det efter min mening klart relevant at vaccinere drenge«, siger Jens Overgaard.

Stigningen i de nævnte kræftformer ses i mange europæiske lande med en livsstil, der ligner den danske. Det er en fremherskende teori, at ændrede seksualvaner ligger til grund, men det er ikke videnskabeligt dokumenteret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et af de hyppigt brugte argumenter for ikke at tilbyde vaccinen gratis til drenge er, at de ikke viderebringer smitte, så længe pigerne er HPV-vaccinerede. Pigernes vaccinationer beskytter nemlig indirekte deres mandlige sexpartnere.

»Sundhedsstyrelsen glemmer bare den gruppe, der hedder mænd, som har sex med mænd«, siger speciallæge Helle Kiellberg Larsen.

Samme toner lyder fra såvel Sex & Samfund som Aids-Fondet, hvor man ligeledes slår på tromme for gratis vacciner for alle drenge – blandt andet fordi HPV-infektion angiveligt øger risikoen for hiv-smitte.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden