Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

cocktail. Ifølge Astma Allergi Danmark suger birkepollen forureningspartikler fra luften til sig, hvilket øger allergikernes symptomer. Men der mangler forskning, der kan påvise cocktaileffekterne mere detaljeret.
Foto: Søren Schnoor

cocktail. Ifølge Astma Allergi Danmark suger birkepollen forureningspartikler fra luften til sig, hvilket øger allergikernes symptomer. Men der mangler forskning, der kan påvise cocktaileffekterne mere detaljeret.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forurening får pollenallergi til at eksplodere

Pollen kombineret med forureningspartikler bliver mere agressive.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når mængden af birkepollen i luften over København topper, som det gør i disse dage og en måned frem cirka, bliver de uheldige virkninger for allergikerne forøget, fordi birkepollen har en evne til at suge partikler fra luftforureningen til sig.

»Pollen bliver mikset med forureningspartikler, og det gør pollen mere aggressive. Det er en form for cocktaileffekt«, siger kommunikationschef i Astma Allergi Danmark, Lise Nørgaard.

Forurening giver kraftigere allergi

Foreningen savner i høj grad forskning på området, der kan forklare fænomenet, men har blot kunnet konstatere, at allergikere får kraftigere symptomer, når de to typer partikler kombineres.

»Men vi har ikke kunnet konstatere, om symptomerne er sat anderledes sammen, eller om de blot er kraftigere«, siger Lise Nørgaard.

Tesen gengives i en artikel på Biokemisk Forenings hjemmeside om indånding af partikler fra luftforurening.

LÆS ARTIKEL

Partikler fra for eksempel dieselbilers udstødningsgas er ikke i sig selv allergifremkaldende, men dieseludstødningspartikler kan sætte sig på overfladen af pollenkorn og derved gøre pollenkornene mere allergifremkaldende end normalt.

Fænomenet kaldes adjuvans-effekt, og adjuvanser virker ved at ændre immunsystemets reaktionsmønster. På den måde risikerer man, at cocktailen allergen og adjuvans fører til udvikling af allergi hos en person, som ellers ikke ville udvikle allergi overfor det rene allergen.

En lang række partikler kan virke som adjuvanser, men partikler fra dieselbiler er de mest udbredte, hedder det.

Astma Allergi Danmark opfordrer derfor både offentlige myndigheder og private haveejere til at tænke sig om, inden de planter nye områder til for at undgå de mest allergene træer.

Og noget tyder på, at der bliver lyttet. For eksempel bliver den nyrenoverede plads mellem Vartorv og Lurblæserne ved Københavns Rådhus ikke som oprindelig planlagt beplantet med birketræer men med kirsebærtræer.

»Vi arbejder med kommunerne for at få dem til at plante andet end allergene træer, men vi er ikke en forbudsforening. Vi opfordrer ikke til at fælde birketræerne for eksempel«, siger hun.

»Men man skal ikke plante birketræer og heller ikke el, elm og hassel«, siger Lise Nørgaard, der betegner de fire arter som de mest allergene træer i den danske natur og i de danske haver.

»Der findes omkring 250.000 forskellige plantearter i verden, og det er kun omkring 100, som giver problemer for allergikere. Især frugttræer og andre træer, som ikke formerer sig ved at sende pollen ud i luften, er egnede«, siger hun og forklarer, at det er træer og andre planter, der bestøves af bier og andre insekter, der er de mindst allergene arter.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden