NÅLESTIK. I studiet hos Tatto-Liz i København anvendes bl.a. denne miljøgodkendte sorte farve. Tatto-Liz kan ikke forstå, hvorfor farven snart ikke må bruges mere.
Foto: Kasper Løftgaard

NÅLESTIK. I studiet hos Tatto-Liz i København anvendes bl.a. denne miljøgodkendte sorte farve. Tatto-Liz kan ikke forstå, hvorfor farven snart ikke må bruges mere.

Sygdom

Nye regler kan gøre alle tatoveringsfarver ulovlige

Miljøstyrelsen kan gøre al tatovering ulovlig med nye krav om mærkning af tatoveringsblæk med en grad af detaljer, som kan blive umulig at leve op til.

Sygdom

Fra januar 2014 vil det ikke længere være muligt at blive tatoveret lovligt i Danmark.

Det bliver konsekvensen af en kommende bekendtgørelse om tatoveringsblæk fra Miljøstyrelsen, advarer et høringssvar til Miljøstyrelsen fra Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital.

Høringssvaret bakkes op af en uafhængig kemiker og af tatovørernes brancheorganisation.

LÆS OGSÅ Bekendtgørelsen stiller krav om, at tatoveringsblæk fremover skal mærkes med en indholdsdeklaration, hvor bestanddele på ned til én procent skal deklareres.

Nedlægger tatovering i Danmark
Dermed vil alt tatoveringsblæk på det danske og internationale marked blive ulovligt, eftersom blæk er såkaldt uren kemi med hundredvis af bestanddele, eksempelvis fra lakindustrien, som ikke opererer med så detaljerede kemiske analyser. Det fremgår af høringssvaret til Miljøstyrelsen fra Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital.

»Med den bekendtgørelse i hånden vil man soleklart kunne sige om alle tatoveringsfarver, at kravene ikke er opfyldt. Og så vil det ligge uden for enhver diskussion, at branchen er ulovlig. Derfor nedlægger bekendtgørelsen ganske enkelt al tatovering i Danmark«, siger professor Jørgen Serup, overlæge ved Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital og forfatter til høringssvaret.Mærkning efter den nye bekendtgørelse vil for hver enkelt blækfarve være et mangeårigt kemisk projekt i millionklassen, som producenterne ikke kan forventes at gennemføre for det danske marked, siger Jørgen Serup. Han bakkes op af Ole Olsen, kemiker og direktør i medicinkonsulentfirmaet Medico-Chemical Lab.

»Disse pigmenter kommer jo fra en industri, som leverer farver til maling og lak, og vi kender ikke renheden af pigmenterne eller af de anvendte opløsningsmidler. Jeg kan ikke se, hvordan man kemisk kan undersøge indholdet i blækket, og hvorvidt det er godt eller skidt«, siger Ole Olsen.

Branchen kan blive ulovlig
Hos både brancheforeningen Dansk Tatovør Laug og netværket Uafhængige Tatovører vækker udkastet fra Miljøstyrelsen bekymring.

»Problemet for branchen bliver at finde nogle producenter, som vil leve op til disse krav. Og hvis kravene er så høje, at de ikke vil leve op til dem, så har vi et problem. Så kommer vi til at arbejde ulovligt«, siger Lars Kristensen, formand for Dansk Tatovør Laug.

Udkastet til bekendtgørelsen er meget langt fra at være realistisk. Det bygger på hypotetisk ’viden’

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceKravene i Miljøstyrelsens udkast baserer sig blandt andet på en vurdering af, at tatovering er forbundet med en risiko for kræft.

Det er imidlertid en vurdering, som ifølge overlæge Jørgen Serup savner dokumentation, og som står i modstrid til nyere forskning på området.

Det britiske medicintidsskrift The Lancet publicerede sidste år en undersøgelse baseret på medicinske rapporter fra hele verden over flere år, der påviste, at den teoretiske kræftrisiko ved tatovering ikke er et målbart klinisk problem.

LÆS OGSÅ

»Udkastet til bekendtgørelsen er meget langt fra at være realistisk. Det bygger på hypotetisk ’viden’ om kemisk indhold af blæk og rent teoretiske opfattelser af indholdsstoffernes risiko, en ’viden’, som savner fagligt belæg og præcis argumentation i forhold til tatoveringsblæk anvendt på mennesker. Bekendtgørelsen er gætteri«, skriver Jørgen Serup i høringssvaret.

Han peger også på, at der heller ingen dokumentation er for, at stoffer i blæk forårsager allergi i tatoveringer.

Jørgen Serup understreger dog, at detaljerede mærkninger af tatoveringsblæk er ønskelige og bør fremmes i en vis udstrækning.

»Men det er et langtidsprojekt. Det er p.t. ikke opnåeligt i praksis og bliver det ikke inden for en længere årrække, om nogensinde«, skriver Jørgen Serup. Styrelse står fast

Miljøstyrelsen er ikke enig i kritikken, og styrelsen vil ikke ændre den pågældende del af bekendtgørelsen, oplyser Elisabeth Paludan, funktionsleder i Miljøstyrelsen. »Både Tyskland, Sverige og Norge har indført lignende regler om indholdsdeklaration, uden at tatovørerne har måttet lukke butikken. Europarådets resolution om tatoveringsfarver stiller også krav om mærkning, og flere internationale producenter af tatoveringsfarver reklamerer med at overholde resolutionen. Så det burde altså uden problemer være muligt at skaffe farver, der overholder de kommende regler. Også uden væsentlige økonomiske byrder«, skriver Elisabeth Paludan i en mail til Politiken. LÆS OGSÅ Både Jørgen Serup og Ole Olsen fastholder kritikken af bekendtgørelsen. »Argumenterne mod de danske regler kan man også rejse i de andre lande, hvor man i praksis må se igennem fingre med producenterne. Det er et generelt problem i Europa, at man indfører bureaukratiske regler, der ikke har med virkeligheden at gøre; men det ændrer ikke på, at intet blæk på det internationale marked er deklareret, som den danske miljøstyrelse forlanger«, siger Jørgen Serup. Han peger også på, at lægemiddelmyndigheden FDA i USA har måttet opgive kemiske analyser af tatoveringsblæk.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce