Guide: Sådan garderer du dig bedst mod farlige tatoveringer

Professor Jørgen Serup giver gode råd til, hvad man skal gøre, »hvis man absolut vil tatoveres«.

Sygdom

Det er på ingen måde ufarligt at få sprøjtet farverige, livsvarige symboler ind under huden.

Antallet af tatoveringsskader boomer, og undersøgelser viser at om fire ud af 10 tatoverede danskere oplever problemer med deres kropsudsmykning.

Men kan man ikke modstå fristelsen af den populære form for kropsudsmykning, giver professor Jørgen Serup, overlæge på hudklinikken på Bispebjerg Hospital, her en række gode råd til, hvad man skal være opmærksom på - »Hvis man absolut vil tatoveres«, som han formulerer det:

  • Overvej, hvor du går hen og får det gjort. Gå ind et pænt sted, snak med tatovøren, og dan dig et indtryk af vedkommendes omhyggelighed og etik.
  • Hold øjne og øre åbne. Se, om hygiejnen er i orden, og om der for eksempel findes en vaskekumme i salonen?
  • Spørg om forventelige bivirkninger. Hvis tatovøren slår det hen og siger, at der ingen bivirkninger er, er han en farlig person.
  • Spørg direkte, hvad tatovøren gør for at undgå infektionsoverførsler. Bruger han engagnsnåle? Bruger han sterilt vand? Bruger han anerkendte blækmærker eller Kina-blæk?
  • Vær opmærksom på, om du tilhører en særlig risikogruppe. Er du eksempelvis gravid, har sukkersyge, HIV eller er blevet organtransplanteret, er du nemlig særligt udsat. Desuden bør du undgå tatoveringer, hvis du indtager visse former for medicin, blandt andet gigtmedicin.
  • Tjek, om tatovøren er medlem af Dansk Tatovørlaug. Foreningens medlemmer gør som regel noget for at holde en vis standard og er branchens svar på svanemærket.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce