symptomer: Allergi efter hennatatoveringer vil typisk vise sig som kløe, udslæt og i værste tilfælde svære hævelser og bylder på det område, hvor tegningen er på huden.
Foto: FINN FRANDSEN

symptomer: Allergi efter hennatatoveringer vil typisk vise sig som kløe, udslæt og i værste tilfælde svære hævelser og bylder på det område, hvor tegningen er på huden.

Sygdom

En hennatatovering kan give livsvarig allergi

Brancheforening for kosmetik advarer mod de midlertidige tatoveringer.

Sygdom

Blomsterranker, hvirvler og kunstfulde mørke streger præget ind i den solbrune hud.

Hennatatoveringer hitter hos rejselystne danskere, som får udsmykket kroppen med henna på udlandsrejser til lande som Egypten, Thailand, Indien og Gambia.

Allergi resten af livet

Men nu advarer Brancheforeningen for Kosmetik (SPT) mod de midlertidige hennatatoveringer. De kan nemlig give allergi for livet.

»Mange er i den tro, at en sort hennatatovering ikke kan være farlig, fordi den typisk forsvinder efter et par uger«, siger Heidi Søsted, leder af Videncenter for Frisører, Gentofte Hospitals Hud- og allergiafdeling i en pressemeddelelse.

»Men har man først udviklet allergi over for stoffet PPD, er man i risikozonen for at udvikle allergi over for andre produkter, der også indeholder PPD«, siger hun.

LÆS ARTIKEL

Symptomerne på allergi vil typisk være kløe, udslæt og i værste tilfælde svære hævelser og bylder på det område, hvor tegningen er på huden.

Og når man først er allergisk over for PDD, som typisk findes i hårfarve, så går det aldrig væk igen.

Allergien kan ramme danskere i alle aldre, fortæller Heidi Søsted.

»Der er alt for mange unge, der får en allergisk reaktion efter at have fået sorte hennatatoveringer. I en foretaget undersøgelse blandt unge med PPD allergi i alderen 12-15 år oplevede seks ud af otte at få en allergisk reaktion i forbindelse med en sort hennatatovering«, siger hun.

Man finder også i meget sjældne tilfælde PDD i blandt andet lokalbedøvelsesmiddel, mørkt tøj og gummi - alt sammen noget, som kan få allergien til at blusse op igen.

Det er forbudt i hele EU at lave sorte hennatatoveringer, der indeholder stoffet PDD.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce