Kræftpatienters familie savner information

Der er brug for en kulturændring, så pårørende til kræftpatienter bliver inddraget mere, mener lægeformand.

Sygdom

Hvor slemme er bivirkningerne? Hvad er godt at spise for en kræftsyg? Dur det at motionere? Må vores kræftsyge søn sove hele dagen?

Spørgsmålene er mange, når kræften rammer en patient og resten af familien.

Hver anden savner information Men ifølge Jyllands-Posten viser en undersøgelse blandt pårørende fra Forskningsenheden på Bispebjerg Hospital, at hver anden pårørende savner den nødvendige information om, hvordan de bedst hjælper den syge.

»Det er ærgerligt, for den bedste behandling opnås med trygge og velinformerede patienter, og her er de pårørende af afgørende betydning«, siger professor Frede Olesen, formand for Kræftens Bekæmpelse, der har finansieret undersøgelsen, til Jyllands-Posten.

»Det er vigtigt, at de er med, for ofte er kræftpatienten i krise og har svært ved at kapere alle informationerne. Fire ører hører bedre end to«, fortsætter han.

Tidskrævende at tage sig af pårørende

Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, erkender, at inddragelsen af pårørende kan blive bedre.

»Samarbejdet med pårørende er jo ikke et fag på universitetet, så det handler om målrettet efteruddannelse«.

LÆS OGSÅ

»Selvfølgelig kan det være tidskrævende at tale med de pårørende, men den investering i tid kommer rigeligt igen, fordi det giver god mening for patienter i et behandlingsforløb. Det er en nødvendig kulturændring«, siger han til Jyllands-Posten.

Danske Regioner anerkender behovet for at bruge de pårørende bedre og arbejder på at udarbejde konkrete initiativer på sygehusene.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden