Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

misbrug. Hvis fedmen skyldes en psykisk lidelse, vil en operation måske fjerne fedtet men ikke løse det bagvedliggende problem.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fedmeopererede vender tilbage med et nyt misbrug

Man kan ikke helbrede psykiske problemer med en operation, lyder kritikken.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En fedmeoperation – en såkaldt gastric bypass – kan være en hjælp for svært overvægtige. Men mange ender i et nyt misbrug efter operationen, skriver metroxpress.

»Hvis man har psykiske problemer, kan eksempelvis alkohol dulme det ubehag, man tidligere har brugt mad til at dulme«, forklarer psykolog Annette Ilfeldt, der har forsket i fedme.

Samme toner lyder fra Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS), der har startet et projekt, hvor overspisere kan henvende sig for at komme i behandling.

LÆS ARTIKEL

»Vægten er ikke selve problemet – problemet er psykisk og handler blandt andet om lavt selvværd«, siger generalsekretær Steen Andersen til metroxpress.

Han foreslår en obligatorisk screening for overspisning inden alle fedmeoperationer, så sundhedsvæsnet kan tage kvalificeret stilling til behandlingen – en operation alene nytter jo ikke, hvis der er tale om en spiseforstyrrelse, påpeger han.

BMI Brikken, et netværk for overvægtige og tidligere overvægtige, kender også til problemet med fedmeopererede, der udvikler nye misbrug.

»En alkoholiker eller narkoman får hjælp til at komme ud af deres misbrug, men de skal ikke tilbage til det – det skal en madmisbruger, for man skal jo have mad for at overleve. Derfor ender mange i et nyt misbrug«, siger formand Gitte Haack til metroxpress.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden