Sygdom. Unge med kroniske sygdomme føler sig fremmede på syghuset, fordi de ikke passer ind på hverken børne- eller voksenafdelingen. (arkivfoto)
Foto: FINN FRANDSEN

Sygdom. Unge med kroniske sygdomme føler sig fremmede på syghuset, fordi de ikke passer ind på hverken børne- eller voksenafdelingen. (arkivfoto)

Sygdom

To i hver gennemsnitlig skoleklasse er alvorligt syg

Et stigende antal unge bruger størstedelen af deres tid på sygehuset.

Sygdom

En stor gruppe unge har sygehuset som deres andet hjem.

Cirka 10-12 procent af de 10-19-årige danskere lider af en kronisk sygdom. Det betyder, at venner og sport jævnligt må skiftes ud hospitalstøj og medicin.

Det skriver Berlingske.dk i dag på baggrund af danske og internationale studier af sygdom blandt børn og unge.

LÆS OGSÅ

»I hver skoleklasse sidder i snit to unge med en langvarig lidelse, som påvirker dem i deres hverdag med blandt andet hyppige lægebesøg«, siger afdelingslæge Kirsten Boisen fra Ungdomsmedicinsk Videnscenter på Rigshospitalet til Berlingske.

Bedre behandling
Ifølge Kirsten Boisen skyldes de høje sygdomstal, at behandlingsmulighederne i dag er langt bedre end tidligere. Sygdomme som kræft eller hjertesygdomme tog tidligere livet af mange, der i dag kan leve med dem.

Tal fra Diabetesforeningen viser, at der i årene fra 2000 til 2010 er sket en stigning på 84 procent i antallet af sukkersygepatienter i alderen 10-19 år. Tallet er i dag oppe på omkring 3.000 unge. Cirka en snes af dem har livsstilsrelaterede diabetes.

Fest og medicin

De mange sygehusbesøg er frustrerende for de unge. De passer hverken ind på sygehusets børne- eller voksenafdeling. Og det får mange til at gøre oprør mod deres sygdom, siger Kirsten Boisen.

Den oplevelse har man også i Diabetesforeningen. Malene Bagger, der her er chef for forskning og viden, mener årsagen er, at de sygdomsramte bare gerne vil være som vennerne. Spontane og klar til fest og druk.

LÆS OGSÅ

»Teenageårene er jo udfordrende og komplicerede for både omgivelserne og for dem selv. Diabetes kræver en meget stram selvkontrol hele tiden«, siger hun.

»24 timer i døgnet skal du tænke på din sygdom og måle dit blodsukker. En del af det dér teenageoprør kan også handle om, at man 'fandeme ikke gider' at lade sig styre af den der sygdom. Der kan jo ske det, at man så dropper alting. Men så får man det jo så dårligt og ryger måske på sygehuset«, fortæller hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce