Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
UTÅLELIGT. Antallet af børn med glutenintolerance er fordoblet på 10 år.
Foto: JOACHIM ADRIAN

UTÅLELIGT. Antallet af børn med glutenintolerance er fordoblet på 10 år.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Op mod 50.000 danskere kan ikke tåle brød

Antallet af børn med glutenintolerance er fordoblet på 10 år.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forestil dig en morgen uden havregryn. En frokost uden rugbrød. Eller måske en middag uden pasta. For et stigende antal danskere er det blot tre af de produkter, som vil være direkte sundhedsskadelige at indtage.

En undersøgelse fra Odense Universitetshospital viser, at antallet af børn i Danmark med glutenintolerance, også kaldet cøliaki, er fordoblet på 10 år.

Tidligere havde 44 børn ud af 100.000 sygdommen, og i dag er det steget til 84 per 100.000 børn, viser undersøgelsen.

Bliver udløst af proteiner
Professor og overlæge ved børneafdelingen på Odense Universitetshospital, Steffen Husby, har været med til at lave undersøgelsen. Han tror ikke, at glutenintolerance er noget, der lige pludselig har ramt Danmark.

»Det er et udtryk for, at vi er blevet mere opmærksomme på sygdommen. Spørgsmålet er, om det er en reel forøgelse, eller om det er et udtryk for, at vi er blevet mere opmærksomme«, siger han.

Glutenintolerance bliver udløst af de proteiner, der findes i hvede, rug og byg. Det er disse kornproteiner, der kaldes for gluten. Sygdommen består i, at kroppen ikke kan optage proteiner, hvilket blandt andet kan medføre kalkmangel.

LÆS ARTIKEL Den øgede opmærksomhed på sygdommen er også noget, man kan mærke hos Dansk Cøliaki Forening. Formand Casper Pihl Rasmussen har kunnet mærke en væsentlig større interesse for foreningen de sidste år. »Vi er blevet væsentlig flere medlemmer, end vi var tidligere. Vi har på fire år haft en tilgang på 700 medlemmer, så vi er i dag omkring 2.500 medlemmer. Så det er en stor stigning«, siger han. Men ifølge overlæge Steffen Husby burde Dansk Cøliaki Forenings medlemstal være langt højere. For lande som Finland, Sverige og Norge har langt flere konstaterede tilfælde af glutenintolerance. Og da folk i Skandinavien stort set spiser de samme ting, er det ikke særlig sandsynligt, at Danmark skulle være særlig heldigt stillede. Derfor tvivler Steffen Husby på, at kun 5.000 danskere har glutenintolerance, som blandt andet Astma-Allergi Danmark skønner. »Hvis vi ser på forekomsten i andre lande, hvor vi taler en halv til en hel procent af befolkningen, så kan det være op mod 50.000 mennesker, der har sygdommen«, siger han. Læger: Det er overraskende Det tal kommer bag på formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Henrik Dibbern. Han vil meget gerne undersøge sagen: »Det første, vi må vide, er, hvad der ligger bag denne information. Det er et nyt problem, vi står over for, og derfor er det vigtigt at vide, om der er nogle få, der bærer rundt på sygdommen med stærke symptomer. Eller om der er mange med svage symptomer, som vi skal være bedre til at finde«, siger han. Casper Pihl Rasmussen fra Dansk Cøliaki Forening mener, at lægerne har været for dårlige til at teste for sygdommen. Formanden for de danske glutenintolerante har derfor også et godt råd til Henrik Dibbern og hans medlemmer i PLO: »De skal lytte til de personer, der kommer i deres lægepraksis og klager over træthed, koncentrationsbesvær og dårlig mave. Det er klare symptomer på, at det kunne være glutenintolerance, og det burde man undre sig over«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Henrik Dibbern mener dog ikke, at man kan sige, at lægerne har været for dårlige til at teste for glutenintolerance.

»Vi skal have lov til at bearbejde den nye viden på det her område. Vi skal jo vide de her ting, før vi kan gøre noget. Når vi ser de data, som undersøgelsen er bygget på, så er det da muligt, at vi må konstatere, at vi ikke har gjort nok«, siger han.

Alvorlige konsekvenser

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det kan have særdeles alvorlige konsekvenser, hvis man går rundt med glutenintolerance og ikke får det konstateret. »Man kan ikke optage de nødvendige næringsstoffer, hvilket gør, at kroppen ikke optager eksempelvis kalk, og det kan svække knoglerne i et omfang, der kan give knogleskørhed. Man har derudover set en tendens til, at der er en sammenhæng mellem at have glutenintolerance og forekomsten af kræft i tarmkanalen«, siger Steffen Husby. Henrik Dibbern vil nu undersøge området nærmere. Han er dog indstillet på, at de praktiserende læger skal blive bedre til at fange sygdommen. »Viser det sig, at der er mange, der går rundt med sygdommen og meget svage symptomer, men alligevel har meget alvorlige følgesygdomme, så skal vi blive bedre til at teste efter det«, siger han. Symptomerne på glutenintolerance kan blandt andet være mavebesvær, svimmelhed, træthed og koncentrationsbesvær. FACEBOOK











Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden