Læger advarer: Patient-oplysninger risikerer at blive spredt

Bekendtgørelse om sundhedsregistre er rodet og uklar og bør trækkes tilbage, mener Lægeforeningen.

Sygdom

Når en patient fortæller lægen om sine spiseforstyrrelser, rygevaner eller alkoholproblemer, er der en risiko for, at de personfølsomme oplysninger ender hos politikere og embedsmænd i regionerne og kommunerne.

Det mener blandt andre Lægeforeningen og Danske Patienter ifølge Jyllands-Posten.

Baggrunden for bekymringen er en bekendtgørelse om brug af sundhedsregistre, som Statens Serum Institut under Sundhedsministeriet har haft i høring.

»Denne bekendtgørelse har nogle alvorlige datasikkerhedsmæssige knaster, der skal fjernes«, siger Annette Wandel, chef for kvalitet og politik i Danske Patienter.

Embedsmænd og politikere får adgang til oplysninger
Bekendtgørelsen åbner for, at oplysningerne i forskellige databaser ikke blot som hidtil må bruges til forskning og behandling af patienterne, men også »som led i beslutningsgrundlaget for den politiske og administrative ledelse«.

Læger og patienter hæfter sig ved, at det tilsyneladende er journaloplysninger på cpr-nummerniveau, som skal flyde over til embedsmænd og politikere.

Når en patient går til lægen for at tale om sine problemer med alkohol eller tobak, er der tavshedspligt, fastslår Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen.

Bekendtgørelse kaldes »rodet og uklar«
»Men bekendtgørelsen åbner for, at oplysningerne kan havne alle mulige forskellige steder - blandt andet hos politikere og embedsmænd«, siger han til Jyllands-Posten.

Lægeforeningen anbefaler derfor, at bekendtgørelsen, som er »rodet og uklar«, bliver trukket tilbage, siger Mads Koch Hansen.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce