Single-mænd har øget risiko for kræft i penis

Undersøgelse: Ugifte mænd med mange partnere har højere risiko for peniskræft.

Sygdom

Ugifte mænd og aleneboende mænd har forøget risiko for at få peniskræft.

Det viser en ny dansk undersøgelse, hvor forskerne har undersøgt, om der er en sammenhæng mellem mænds civilstatus og samlivsform og deres risiko for at få peniskræft.

43 procent større risiko

Ifølge undersøgelsen er risikoen for at få peniskræft 43 procent større for mænd, der bor alene, end for mænd, der bor sammen med en kvinde.

Ugifte mænds risiko er 37 procent større end hos gifte mænd.

Forskerne kender ikke den præcise årsag til, at heteroseksuelle mænd, der er gift eller samlevende med en kvinde, er mindre udsatte for at få peniskræft end andre, men meget tyder på, at det kan hænge sammen med antallet af kvindelige sexpartnere.

LÆS ARTIKEL

Teorien om, at risikoen stiger med antallet af sexpartnere understøttes af tidligere undersøgelser, der viser, at peniskræft i op mod halvdelen af tilfældene skyldes en hpv-infektion, der overføres seksuelt.

Undersøgelsen viser desuden, at risikoen for peniskræft er den samme blandt homoseksuelle og heteroseksuelle mænd.

»Det er lidt overraskende, fordi homoseksuelle mænd har øget risiko for analkræft og visse typer mund- og svælgkræft, som også skyldes hpv«, siger Morten Frisch, der er overlæge på Statens Serum institut og har ledet undersøgelsen.

»Derfor ville man umiddelbart forvente en øget risiko også for peniskræft«.

Undersøgelsen, der netop er offentliggjort i International Journal of Cancer, er baseret på 1292 tilfælde af peniskræft, der er konstateret blandt danske mænd i perioden 1978 til 2010.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden