Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forebyggelse. Det bør ikke kun være kvinder født efter 1984 der skal lade sig vaccinere mod livmoderhalskræft hvis det står til flere læger, Politiken har talt med.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Forebyggelse. Det bør ikke kun være kvinder født efter 1984 der skal lade sig vaccinere mod livmoderhalskræft hvis det står til flere læger, Politiken har talt med.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læger: Også voksne kvinder bør vaccineres mod kræft

Kvinder under 28 får gratis vacciner, men det er ikke nok, mener læger.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske sundhedsmyndigheder tilbyder i dag kvinder op til 27 år at blive vaccineret mod HPV-virus, som kan forårsage livmoderhalskræft, men langt flere kan have gavn af vaccinen.

I Politiken lørdag argumenterede læger og organisationer for, at tilbuddet også skal gælde drenge og mænd, men vaccinen er også relevant for voksne og modne kvinder, fremhæver flere læger med henvisning til, at mellem 100 og 130 kvinder over 65 år hvert år får livmoderhalskræft.

De udgør 25-33 procent af samtlige tilfælde.

Pilene peger i samme retning
»Det uhyggelige ved det er, at det sker, efter at de er udgået af screeningsprogrammet. Vi har en stærk formodning om, at det skyldes latente HPV-infektioner, som blusser op, når ens immunforsvar svækkes med alderen«, siger professor, overlæge dr.med. Jan Blaakær fra Århus Universitetshospital.

Ved Institut for Klinisk Medicin står han i spidsen for et projekt, der skal dokumentere sammenhængen mellem latent virus og senere udvikling af livmoderhalskræft. Men pilene peger så meget i samme retning, at han ikke tøver med at anbefale vaccinen til voksne kvinder.

»Vi er mange læger, der synes, at flere burde lade sig vaccinere. Især hvis man blot en gang har fået konstateret celleforandringer i livmoderhalsen, for så har man vist, at man ikke er i stand til at eliminere virus. Og i særdeleshed hvis man fået udført en kegleoperation«, siger Jan Blaakær.

Der er også særlig stor grund til at lade sig vaccinere, hvis man af forskellige årsager har et svækket immunforsvar. Det kan være på grund af alder, men også hvis man har et transplanteret organ, er i kemoterapi, hiv-smittet eller har en kronisk tarmsygdom, for det gør risikoen for celleforandringer mellem 20 og 100 gange større.Jan Blaakær er ikke i tvivl om, at vi står over for en global HPV-epidemi og at der kun går få år, før både piger og drenge, kvinder og mænd i stort antal lader sig vaccinere.

»Hvis man har pengene, er det en billig forsikring i forhold til så meget andet. Hvis folk skal ud at rejse og anbefales at blive vaccineret mod en given sygdom, ville de fleste højst sandsynlig tage den, selv om sammenhængen ikke er dokumenteret i 20 studier«, siger han.Mens der indtil for et år siden stort set ikke var nogen uden for sundhedsmyndighedernes gratisprogram, der valgte at betale for at blive HPV-vaccineret, opleves nu en stigende trafik.

Praktiserende læge Rikke Jensen i Køge skønner, at mellem 10 og 20 procent af dem, der bliver HPV-vaccineret hos hende, selv betaler.

»Men jeg gør også en stor indsats for at sprede budskabet. Det er utrolig vigtigt at få kvalt myten om, at man ikke er i risikogruppen for at udvikle en HPV-infektion, hvis man er i et fast parforhold og har været det i mange år. Det er noget vås, at vaccinen kun er relevant, hvis man får den, før man debuterer seksuelt eller i de unge år«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden