Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SARA GALBIATI
Foto: SARA GALBIATI
Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gravide fiskespisere får færre astma-børn

Gravides indtag af fisk har stor betydning for barnets risiko for at få astma.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du er gravid, så skal du tænke nøje over, hvad du spiser. Det kan nemlig påvirke dit barns sundhed resten af livet.

Ny dansk forskning viser, at den gravides indtag af fisk har stor betydning for det kommende barns risiko for at få astma og allergier, skriver DR's livsstilssite Lev Nu.

30 procents mindre risiko

»Hvis moren har spist meget fisk efter danske standarder, så ser det ud til, at barnet har omkring 30 procents mindre risiko for at have astma i 7-års alderen i forhold til gravide, der slet ikke har spist fisk«, siger professor Sjurdur Frodi Olsen fra Statens Serum Institut.

Ikke færre end 70.000 gravide har deltaget i undersøgelsen ved at udfylde spørgeskemaer om kost i årene 1996-2003.

Siden da har forskere fulgt børnene gennem flere spørgeskemaer til mødrene og ved at få oplysninger om eksempelvis sygdom fra registre.

LÆS ARTIKEL

Og det har altså ført til den veldokumenterede konklusion om, at der er en sammenhæng mellem barnets risiko for astma og allergi og morens fiskespisning under graviditeten.

Forskerne ved ikke præcis, hvorfor fisk kan forebygge astma. Men der er nogle teorier om, at fiskenes omega-3 fedtsyrer påvirker nogle stoffer i kroppen, som er involveret i at bekæmpe betændelse.

»Der er flest omega-3 fedtsyrer i fede fisk, så de kan være gode at spise. Men der skal ikke så store mængder til, så hvis man er til mager fisk som torsk og sej, så vil det også have en gavnlig virkning«, siger Sjurdur Frodi Olsen.

Nogle gravide er bange for at spise fisk, da de har hørt, at fiskene kan indeholde farlig kviksølv. Men det gælder kun de helt store rovfisk som for eksempel sværdfisk.

»Og der taler vi om relativt store mængder af kviksølv. Så længe man holder sig fra de store arter af rovfisk, så er der ikke noget at bekymre sig om«, siger Sjurdur Frodi

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden