Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

gratis vaccine. Piger under 15 år kan gratis få HPV-vaccinen. Den ordning skal nu udvides, så tilbuddet gælder for piger op til 18 år.  Arkivfoto: Miriam Dalsgaard

gratis vaccine. Piger under 15 år kan gratis få HPV-vaccinen. Den ordning skal nu udvides, så tilbuddet gælder for piger op til 18 år. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

HPV-vacciner giver meget få, men alvorlige skader

Både i Danmark og USA er der udbetalt erstatninger for HPV-skader.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er »ikke påvist højere forekomst af alvorlige bivirkninger hos HPV-vaccinerede« end hos personer, der ikke har fået vaccinen.

Sådan lyder vurderingen af den såkaldte HPV-vaccine mod livmoderhalskræft i informationsmaterialet på Statens Serum Instituts hjemmeside. Instituttet leverer HPV-vaccinen til det landsdækkende tilbud om gratis vaccine til yngre kvinder, som anbefales af Sundhedsstyrelsen, og fra styrelsen lyder der samme toner om eventuelle bivirkninger.

Ingen sammenhæng påvist
Her henvises der til en kampagne udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse, som fastslår, at »der er ikke påvist en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og alvorlige sygdomstilfælde og dødsfald«.

Men det udsagn bliver nu mødt med undren hos flere internationale HPV-eksperter, der peger på, at der både i Danmark og i udlandet er udbetalt erstatning til patienter, som har lidt under alvorlige bivirkninger fra HPV-vaccinen.

LÆS ARTIKEL

Herhjemme har Patientforsikringen, en offentlig erstatningsordning, modtaget ti anmeldelser om skader, hvoraf de to er blevet anerkendt.

Sagerne omhandler en 12-årig, der fik rygmarvsbetændelse og svære lammelser efter at have ladet sig vaccinere mod livmoderhalskræft, og en 14-årig pige, der udviklede føleforstyrrelser og kraftnedsættelse i begge ben. I de to sager er der tildelt erstatning for i alt 4,2 millioner kroner.

200 anmeldelser
Samtidig viser dokumenter fra det amerikanske patientskadenævn, som er blevet viderebragt i det amerikanske dagblad The Wall Street Journal, angiveligt, at der i USA er udbetalt godt 33 millioner kroner til 49 personer efter bivirkninger eller dødsfald som følge af HPV-vaccinen.

Nævnet har modtaget 200 anmeldelser om HPV-vaccinen, hvoraf de 151 er blevet afvist, og 49 er blevet anerkendt. 47 af de anerkendte sager drejer sig om skader og alvorlige bivirkninger, men to sager handler om dødsfald. Samtidig er yderligere 97 anmeldelser stadig under behandling.

LÆS OGSÅ

I Sverige er tendensen den samme: Her har myndighederne modtaget 12 anmeldelser, hvoraf to er blevet anerkendt.

Sagerne skal dog ses i forhold til de millioner af doser HPV-vacciner, der er forløbet uden større komplikationer, mener overlæge i Kræftens Bekæmpelse Iben Holten.

Derfor fastholder hun, at »man stort set ikke har konstateret alvorlige bivirkninger efter HPV-vaccinen«.

Cellescreening er stadig vigtig
Selv om alvorlige bivirkninger ved HPV-vaccinen er sjældne, hersker der fortsat usikkerhed om, hvorvidt vaccinen beskytter mod livmoderhalskræft på længere sigt. Derfor anbefaler eksperter og myndigheder også, at vaccinerede kvinder fortsat lader sig screene for celleforandringer i underlivet – et tilbud, der i Danmark tilbydes alle kvinder mellem 23 og 65 år.

I en nylig dokumentar om HPV på svensk TV4 fortæller Statens Beredning för Medicinsk Udvärdering (SBU) – en offentlig myndighed, som vurderer risici i det svenske sundhedsvæsen – at nogle vaccinerede kvinder stopper med at komme til cellescreeninger, fordi de tror, at vaccinen dækker 100 procent.

Ingen ved præcis, hvor effektiv HPV-vaccinen er, men der findes godt hundrede forskellige HPV-typer, hvoraf typerne HPV-16 og HPV-18 tegner sig for 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

LÆS OGSÅ

Det er disse to typer, som Gardasil dæmmer op for, men der findes godt 15 HPV-typer, der kan forårsage kræft i livmoderhalsen.

Men der hersker fortsat usikkerhed om vaccinens virkning på sigt, forklarer chef for SBU, Måns Rosén, til TV4.

»Man vaccinerer 12-årige piger, men risikoen for, at de får livmoderhalskræft, øges først i 40-50-års-alderen. Man kan forebygge en del af forstadierne til livmoderhalskræft, men ikke alle«, siger han.

I Danmark fastholder Sundhedsstyrelsen sin anbefaling til kvinder om at lade sig vaccinere mod livmoderhalskræft.

»Lægemiddelmyndighederne har jo godkendt vaccinen til forebyggelse af livmoderhalskræft, og det forholder vi os til«, siger Sundhedsstyrelsens enhedschef, Søren Brostrøm.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden