Pollen. Det kan faktisk godt betale sig at fælde birketræet, hvis man lider af allergi.
Foto: PER FOLKVER (arkiv)

Pollen. Det kan faktisk godt betale sig at fælde birketræet, hvis man lider af allergi.

Sygdom

Det kan godt betale sig at fælde dit birketræ hvis du har pollenallergi

Undersøgelser viser, at lokale træer står for størstedelen af pollenmængden.

Sygdom

Vil du gøre noget ved din birkepollenallergi, skal du rette blikket mod dine nærmeste omgivelser.

Meget tyder nemlig på, at birketræer i egen eller naboens have betyder mere for pollenmængden i luften omkring dig end den mængde pollen, der for eksempel svæver ind over landet fra kæmpemæssige birkeskove syd og øst for Danmark.

Danske træer giver de største pollenmængder

Det fortæller informationschef i Astma Allergi Danmark Lise Nørgaard, der blandt andet peger på, at når de store udbrud fra skovene i lande som Sverige, Polen, Tyskland og andre lande sydøst for os svæver ind over Danmark omkring en uge før, de danske birketræer springer ud, er pollenniveauet mærkbart lavere, end når de danske pollen begynder at blande sig.

Tal fra dette forårs opblomstring af pollenplagen viser, at i en uge før, de danske birketræer begyndte at smide deres pollen i dagene omkring den 2. maj, blev der målt pollental fra udenlandske birketræer på 177 den 29. april som det højeste. Da de danske birketræer kom med, kom tallet op på på 1.180 den 5. maj.

LÆS ARTIKEL

»Vi ved, at de lokale kilder giver de værste symptomer på pollenforurening, men det er ikke sådan, at vi kan sige, at de lokale kilder står for for eksempel 80 procent og de udenlandske for 20 procent«, siger Lise Nørgaard.

Af samme grund giver det god mening for pollenallergikere at tjekke havens vækster ud.

»Har du et birketræ i haven, så er det det der giver dig de fleste pollen i din hverdag. Så det vil selvsagt hjælpe på din allergi, hvis du fælder det«.

Astma Allergi Danmark arbejder på at minimere antallet af birketræer i det offentlige rum, men på hjemmefronterne vil foreningen dog ikke forsøge at lave restrikrtioner.

»Vi anbefaler generelt ikke at gå ud og fælde birketræerne. Vi er ikke en forbudsforening men siger for eksempel til haveejere, at de må gøre op med sig selv, om de vil fælde deres birketræ«, siger Lise Nørgaard.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden