Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen(Arkiv)
Foto: Finn Frandsen(Arkiv)

Smittefare. Danskernes tætte omgang med deres kæledyr kan vise sig at være et problem fordi bakterierne de kan overføre, kan opbygge resistens overfor de tilgængelige antibiotika.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter vil overvåge farlige kæledyrsbakterier

Kæledyr er begyndt at overføre resistente bakterier til mennesker. Problemet kan vokse, frygter eksperter. De foreslår systematisk kontrol på området.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

De er med i ægtesengen, de slikker vores børn i ansigtet, og de hapser godbidder fra køkkenbordet, når vi laver mad.

Kæledyr er i stigende grad blevet en del af danskernes familieliv, men den tætte kontakt mellem kæledyr og deres ejere indebærer ifølge eksperter et overset og potentielt voksende sundhedsmæssigt problem:

LÆS OGSÅ

Mennesker kan blive smittet af deres hunde og katte med bakterier, der er resistente over for antibiotika - en smitte, der tidligere kun er kommet fra fødevarer eller produktionsdyr, og som kan svække menneskets immunforsvar alvorligt.
Flere dokumenterede tilfælde

I Danmark er der i flere dokumenterede tilfælde fundet den multiresistente E. coli-bakterie og resistente stafylokokbakterie MRSA hos hunde og heste, ligesom der er konstateret smitte fra kæledyr til mennesker.

Derfor foreslår en række eksperter nu en systematisk overvågning af resistente bakterier hos kæledyr i stil med det statslige resistensovervågningsprogram, som i dag findes for produktionsdyr.

LÆS OGSÅ

Manglende kontrol og uagtsomme kæledyrsejere giver nemlig smitten gode vilkår for at vokse yderligere, forklarer i veterinærbiolog ved Københavns Universitet Luca Guardabassi.

»Vi skal være meget opmærksomme på det her problem, for de resistente bakterier kan overføres til mennesker. Men så længe vi ikke har et overvågningssystem, kan vi ikke præcist kortlægge problemets omfang eller risici«, siger han.

Svækker vores immunforsvar
Især børn har en større risiko for at blive smittet af kæledyrene, fordi deres immunforsvar er mindre veludviklet og deres kontakt med kæledyr ofte er større end voksnes.

Guardabassi peger på, at man i Sverige allerede har et register, der nøje følger forekomsten af resistente bakterier hos kæledyr.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden