Livredder. Mikael Jensen reddede et menneskeliv, fordi han løb ud af døren med en hjertestarter og brugte den på en mand med hjertestop, der var faldet om tæt på det fitnesscenter, han arbejder i.
Foto: DANIEL HJORTH

Livredder. Mikael Jensen reddede et menneskeliv, fordi han løb ud af døren med en hjertestarter og brugte den på en mand med hjertestop, der var faldet om tæt på det fitnesscenter, han arbejder i.

Sygdom

Mikael reddede et liv med en hjertestarter uden at vide hvordan

Et fitnesscenter uden for Aarhus havde heldigvis åbent, da centrets hjertestarter skulle i brug for første gang.

Sygdom

Receptionisten havde knap nok lagt mærke til det apparat, der i et par måneder havde hængt i fitness.dk’s lokaler i Viby lige der på væggen bag ham.

Indtil en fredag eftermiddag, hvor han pludselig bliver ringet op af alarmcentralen.

»Jeg kan se, at I har en hjertestarter. Er det korrekt«, spørger stemmen i røret.

LÆS OGSÅ

29-årige Mikael Jensen vender sig om og stirrer på apparatet, og før han når at synke spørgsmålet, har han i et snuptag taget hjertestarteren under armen og er hoppet på sin cykel for at redde den mand, der er faldet om med hjertestop på en sti nær centret lidt uden for Aarhus.

Han trak ikke vejret
»Nu skal det gå stærkt, tænkte jeg. Jeg vil fandeme nå derhen inden ambulancen! Bare jeg kan finde det, og hvad nu hvis ikke jeg kan finde ud af at bruge hjertestarteren?«, fortæller Mikael Jensen om det adrenalinsus, opkaldet fra alarmcentralen gav ham i november 2011.

Manden, han er på vej for at genoplive, er 66 år og er pludselig blevet svimmel under en cykeltur. Mikael Jensen finder ham liggende i græsset, mens en mand og to kvinder i minutterne forinden har været i gang med at give ham hjertemassage. Og han er død, kan Mikael Jensen se.

»Det var jeg slet ikke i tvivl om. Han var helt grå i huden og i hovedet, og han trak ikke vejret. Hans øjne var åbne, men de var helt blanke«.

Apparatet analyserer patientens tilstand
Da Mikael Jensen river posen med hjertestarteren op, begynder hans egen hjerterytme for alvor at galopere.

»Sådan her så den altså ikke ud til førstehjælpsundervisningen«, tænker han ved sig selv, men får sammen med de tre andre hurtigt sat elektroderne fast på den 66-årige og tænder for hjertestarteren, som analyserer hans tilstand.Apparatet anbefaler at give stød til den livløse mand, og Mikael Jensen trykker på den blinkende knap på boksen, som giver et stød. Med ét trækker den 66-åriges krop sig sammen, og i samme øjeblik puster han ud og lader mundfulde af ren luft strømme ned i sine lunger.

»Det var helt utroligt, at han begyndte at trække vejret. ’Fortsæt hjertemassagen’, sagde hjertestarteren så. Så vi blev ved«, forklarer fitness-receptionisten.

Hvor fa’en kommer den fra ...?
Han har været på stedet i omkring 2 minutter, inden ambulancefolkene når frem til den afsides cykelsti. De kommer sprintende med alt deres udstyr og overtager behandlingen af den 66-årige.

Den første læge på stedet peger med det samme på hjertestarteren og spørger: »Hvor fa’en kommer den fra ...?«.Redningsfolkene stabiliserer manden, mens hjertestarteren i første omgang bliver siddende. Da han skal køres på hospitalet, hjælper Mikael Jensen med at løfte ham op på båren og rydder selv op på stien, idet ambulancen drøner af sted.

Låst inde efter klokken 22

Halvandet år efter er Mikael Jensen igen på vagt i fitnesscentret. Den 66-årige cyklist overlevede efter dengang at have ligget i kunstig koma i flere dage. »De mennesker, som så manden falde om på cykelstien, ringede med det samme til alarmcentralen, som lokaliserede vores hjertestarter og sendte mig af sted. Det var det, der reddede hans liv«, fortæller Mikael Jensen. Han ved i dag, præcis hvor hjertestarteren bag ham hænger. Nogle gange kigger han på den, og det er en sjov fornemmelse, fortæller han.LÆS OGSÅ »Den der – den har jeg været med til at redde et liv med«, siger han og fortsætter: »Før tænkte jeg slet ikke over det. Nu ved jeg, at den er der«. Når fitness-receptionisten tænker tilbage, så var det fantastisk, at han havde mulighed for at hjælpe den fredag eftermiddag i november. Havde det været mellem klokken 22 om aftenen og 6 om morgenen, havde fitnesscentret været lukket, og så ville alarmcentralen ikke kunne henvise til hjertestarteren. »Man skal lige time det, så man ikke får hjertestop efter klokken 22 ... Og det dur jo ikke rigtig. For det sker jo døgnet rundt«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce