Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LÆRKE POSSELT
Foto: LÆRKE POSSELT

EFTERSYN. Hold øje med forandringer i huden. Modermærkekræft opstår i ca. 90 procent af tilfældende på grund af solforbrændinger og brug af solarier.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hudlæge: Folk aner ikke, hvordan modermærkekræft ser ud

Danskerne bør i højere grad undersøge sig selv for farlige modermærker.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da en række danske hudlæger i maj 2012 holdt åben konsultation for alle, der gerne ville have undersøgt deres modermærker uden tidsbestilling, mødte omkring 1.000 mennesker op.

Det var en god idé. Her godt et år efter står det nemlig klart, at mere end 10 procent af de undersøgte faktisk har kræft i huden.

GUIDE

Det får speciallæge Monika Gniadecka fra Herlev Hudklinik til at opfordre alle til at sætte sig ind, hvordan man spotter de første tegn på sygdommen.

»Folk aner ikke, hvordan modermærkekræft ser ud. Man kan dø af en meget lille sort plet, der måske virker ubetydelig, og der skal mere oplysning til«, siger hun.

Hos Kræftens Bekæmpelse bakker man op om speciallægens udtalelse:

»Det er de færreste danskere, der ved, hvad de skal kigge efter«, siger projektchef Peter Dalum.

Billeder skal skabe opmærksomhed
Monika Gniadecka har med støtte fra blandt andet Dansk Dermatologisk Selskab og Fonden for Fagligudvikling af Speciallægepraksis skabt non profit-hjemmesiden www.skincancer.dk, hvor man kan se en lang række eksempler på, hvordan et sundt modermærke ser ud - og hvordan modermærker med kræft kan se ud.

Billederne kan virke skræmmende, men det er ikke hensigten:

»Der er brug for at vække opmærksomhed om modermærkekræft, og det skal være nemt tilgængelig information«, siger Monika Gniadecka.

Selv om modermærkekræft ofte er dødeligt, er det gode chancer for at helbrede det, hvis kræften opdages tidligt.

Det vil sige inden, modermærket har vokset sig større end 1 millimeter i dybden. Er det først sket, kan kræften sprede sig til de lokale lymfekirtler og derfra videre til hele kroppen.

Hudlægen opfordrer derfor alle til at følge Kræftens Bekæmpelses råd om at undersøge sig selv og resten af familien for ændringer i huden mindst hver tredje måned. Og det gælder også børn.

Hos mænd sidder modermærkekræft ofte på brystet og ryggen, så her kan partneren være en stor hjælp til at spotte eventuelle forandringer. Kvinder får tit modermærkekræft på benene.

De sorte pletter
I perioden 2002 til 2011 har der i Danmark været en vækst i den livsfarlige modermærkekræft på 63 procent for både mænd og kvinder. Det viser tal fra Kræftens Bekæmpelse.

Ifølge Monika Gniadecka er dette kun toppen af isbjerget:

»Vi frygter, at vi kommer til at se yderligere stigning af antallet af modermærkekræft-tilfælde i de kommende år, for mange danskere har brugt solariet meget, og er generelt ikke gode nok til at beskytte sig i solen hjemme eller når de rejser«.

Ifølge Peter Dalum skyldes det stigende antal hudkræfttilfælde vores ændrede adfærd i forhold til solen for 10-20 år siden:

»Det var dengang, vi fik flere penge mellem hænderne og begyndte at rejse mere på solferie. Dengang det var moderne at være brun. Der er en forsinkelse i forhold til solskader og hudkræft. Derfor ser vi først rigtig effekten nu«.

Tjek hver 3. måned

I april i år åbnede klinikker og hospitaler igen for gratis konsulation. De samlede resultater fra denne omgang åbent hus er endnu ikke kommet. Men i Monika Gniadeckas klinik mødte mange mennesker frem og 86 blev undersøgt.

Hudlægen fandt seks tilfælde, som hun sendte videre til Herlev Hospital. Af de seks havde tre kræft, mens tre havde forstadier til kræft.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden