Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

myten om at ren stearin er bedre end andre typer levende lys holder ikke helt vand, viser en ny dansk undersøgelse.
Foto: THOMAS BORBERG

myten om at ren stearin er bedre end andre typer levende lys holder ikke helt vand, viser en ny dansk undersøgelse.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er de levende lys med færrest ultrafine partikler

Undersøgelse af ultrafine partikler punkterer myten om den rene stearin.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Levende lys lavet af sojavoks udsender markant færre af de ultrafine partikler end paraffin- og stearinlys, som ellers forurener indeklimaet i danske hjem til et niveau, der ligger på linje med forureningen i hjem i for eksempel Beijing i Kina.

Det viser en hidtil ikke offentliggjort dansk undersøgelse, som lektor Jørn Toftum fra Internationalt Center for Indeklima og Energi på DTU Byg har udført.

I Kinas luftforurenede byer lider befolkningen under et stort indhold af ultrafine partikler, som kommer ind i hjemmene med luften udefra, men i Danmark er forureningen af indeklimaet ligeså voldsom hos de mange danskere, der bruger levende lys.

LÆS ARTIKEL

I Danmark er det en udbredt opfattelse, at partikeludledningen fra lys af ren stearin er mindre end fra andre typer lys, men den opfattelse rammer Jørn Toftums undersøgelse delvist en pæl igennem.

Jørn Toftum satte sig for at undersøge, hvilke typer levende lys, der udsender flest af de problematiske ultrafine partikler, og han undersøgte både forskellige materialer som paraffin, stearin og voks og også hvilke design på lysene, der medfører mest forurening med de problematiske partikler.

»Undersøgelsen viser for eksempel, at blandt de undersøgte lys opførte de, der var lavet af sojavoks sig generelt bedre«, siger han.

I den dårlige ende af skalaen befinder lys af paraffin sig, men de markant største syndere er de lys, der brænder hurtigt.

»Det ser generelt ud som om, at jo hurtigere et lys brænder, jo flere af de ultrafine partikler udsender det«, fortæller Jørn Toftum.

Stearinlys viser sig ifølge undersøgelsen ikke at være så rene, som mange tror. De udsender to tredjedele af den mængde partikler, som et paraffinlys af samme udformning udsender og et lys af ren stearin udsender en tredjedel af paraffinlyset. Men i forhold til de bedste er partikeludledningen også fra ren stearin voldsom.

Det værste eksempel er et såkaldt stick light, et ret tyndt og langt lys af stearin. Det udsender tre gange så mange ultrafine partikler i indeklimaet som almindelige kertelys af parafin og mere end fire gange så meget som et almindeligt kertelys af stearin. Men i forhold til de 'reneste' levende lys, dem lavet af soja voks, udsender det helt op til 100 gange flere ultrafine partikler.

Til gengæld viser undersøgelsen også noget markant om de parfumerede lys. Selv om et parfumeret lys blandt de undersøgte er lavet af sojavoks, udsender det dobbelt så mange ultrafine partikler som et soja vokslys, der ikke er parfumeret.

Undersøgelsens data er blevet samlet ind ved hjælp af partikeldetektorer i et rum, hvor koncentrationen af de ultrafine partikler i luften blev målt, efter at de havde været tændt i et stykke tid.

Herefter blev der målt på forureningen fra 15 minutter før lyset blev pustet ud til fem minutter før.

»På den måde forstyrres middelværdierne ikke af antændingen, og værdierne er et bedre udtryk for den løbende partikeldannelse«, siger Jørn Toftum.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden