Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
selvmedicinering. Generelt er det problematisk, hvis folk deler medicin. For eksempel er der nogle lægemidler, folk ikke kan tåle at tage samtidig, og det er jo langt fra sikkert, at de to, der deler over hækken, ved det, lyder det advarende fra de praktiserende læger.
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN

selvmedicinering. Generelt er det problematisk, hvis folk deler medicin. For eksempel er der nogle lægemidler, folk ikke kan tåle at tage samtidig, og det er jo langt fra sikkert, at de to, der deler over hækken, ved det, lyder det advarende fra de praktiserende læger.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver 7. har taget andres receptpligtige medicin

Det kan være farligt, advarer de praktiserende læger og apotekerforeningen.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er tilsyneladende en udbredt praksis, at folk låner medicin af hinanden. I hvert fald svarer 14 procent af alle danskere over 18 år ja til, at de har taget receptpligtig medicin, som ikke var udskrevet til dem selv.

»Det er stærkt uhensigtsmæssigt. Der er jo en grund til, at medicinen er på recept, og en læge skal tage stilling til, om den pågældende patient har brug for medicinen eller ej«, siger formand for Danmarks Apotekerforening Niels Kristensen.

Advarer mod selvmedicinering

Det er hans forening, der står bag undersøgelsen, som er gennemført af Megafon. Niels Kristensen advarer kraftigt imod selv-diagnose og selv-medicinering.

»Det kan godt være, din nabo siger, at han engang har fejlet det samme, og ’værsgo, jeg har noget medicin tilovers’, men når et lægemiddel er på recept, så er det, fordi det kan have virkninger og bivirkninger, som en læge skal tage stilling til i forhold til den enkelte patient. Så tag aldrig noget medicin, der ikke er ordineret til dig selv«, lyder rådet fra Niels Kristensen.

LÆS ARTIKEL

Undersøgelsen afdækker ikke, hvilken type medicin, folk typisk låner af hinanden.

»Men det kan hurtigt blive alvorligt, hvis man tager den forkerte medicin eller ikke tager den rigtigt. For eksempel kan det være rigtig farligt at arve det sidste af en penicillinkur. Hvis du kun tager penicillin i for eksempel to dage i stedet for syv, så kan de stærkeste bakterier overleve, og du risikerer at udvikle resistens. I øvrigt skal du altid få din læge til at undersøge, om du overhovedet har brug for penicillin«, forklarer Niels Kristensen.

Den udlægning er de praktiserende lægers formand Bruno Melgaard Jensen enig i.

»Generelt er det problematisk, hvis folk deler medicin. For eksempel er der nogle lægemidler, folk ikke kan tåle at tage samtidig, og det er jo langt fra sikkert, at de to, der deler over hækken, ved det«.

Bruno Melgaard Jensen er overrasket over, at det er så mange som hver syvende, der har prøvet at tage andres receptpligtige medicin, men i sin praksis i Odder møder han selv jævnligt patienter, der har delt medicin.

»Som regel er det svagt smertestillende medicin, det drejer sig om - hvis en patient for eksempel har haft ondt i hovedet eller ryggen. Det kan godt være okay, men helt generelt, så skal man ikke tage noget, der ikke er ordineret til en selv. Slet ikke midler som for eksempel hjertemedicin eller penicillin«, siger Bruno Melgaard Jensen.

At medicin ikke er ufarligt, har Politiken afdækket i en række artikler gennem den seneste uges tid. Nye beregninger lavet af professor Peter Gøtzsche, som er leder af den uafhængige forskningsinstitution Nordic Cochrane Centre, viser, at bivirkninger og medicineringsfejl ved brug af lægemidler hvert år koster cirka 3.500 danskere livet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden