kritiker. Overlæge Peter Gøtzsche er en af landets mest anerkendte - men samtidig mest kontroversielle -  eksperter i effekt og bivirkninger af medicin.
Foto: Det Nordiske Cochrane Center

kritiker. Overlæge Peter Gøtzsche er en af landets mest anerkendte - men samtidig mest kontroversielle - eksperter i effekt og bivirkninger af medicin.

Sygdom

Kontroversielt forslag fra overlæge: Forbyd al medicin mod psykiske sygdomme

Pillerne er narkotika på recept, for man kan ikke stoppe, skriver overlæge.

Sygdom

Medicin mod psykiske sygdomme som depression, angst og skizofreni er så farlig for patienterne, at samtlige præparater bør pilles af apotekernes og hospitalernes hylder. Den gør nemlig mere skade end gavn for dem, der tager pillerne.

Sådan lyder det kontroversielle udsagn fra overlæge og dr. med. Peter Gøtzsche i Kroniken i Politiken, hvor han retter en sønderlemmende kritik mod psykiatere og læger, der udskriver hjernemedicin.

»Vores borgere ville være langt bedre stillet, hvis vi fjernede alle psykofarmaka fra markedet, fordi lægerne ikke er i stand til at håndtere dem«, skriver han.

Forfatter til kritisk bog om medicinalindustrien Peter Gøtzsche leder Det Nordiske Cochrane Center ved Rigshospitalet og har i flere år forsket i medicin mod psykisk sygdom. Han er kendt som en hård kritiker af lægers samarbejde med medicinalindustrien og har for nylig hudflettet industrien i bogen 'Dødelig medicin og organiseret kriminaliet - hvordan medicinalindustrien har korrumperet sundhedsvæsnet'.

Kronikøren skriver, at toneangivende danske psykiatere baserer deres virke på 10 'myter' om psykiatri og medicin, der er skadelige for patienterne. Ved at holde liv i myterne fastholder landets mest indflydelsesrige psykiatere patienterne i medicinsk behandling, hvorved patienter oplever voldsomme bivirkninger, har svært ved at stoppe brugen af medicin og i værste fald begår selvmord på grund af medicinen.

LÆS KRONIKEN

Den første og centrale myte, som Peter Gøtzsche omtaler, danner hele udgangspunktet for at behandle mennesker med psykisk sygdom med medicin. Nemlig at psykisk sygdom skyldes en 'kemisk ubalance i hjernen', som medicinen kan rette op på. Den teori er blevet gendrevet, men holdes i live af psykiaterne, og det har alvorlige konsekvenser for patienterne, der fastholdes i en afhængighed af medicinen, skriver han.

»Der er ikke nogen kemisk ubalance til at begynde med, men når man behandler psykiske lidelser med lægemidler, skaber man en kemisk ubalance, en kunstig tilstand, som hjernen forsøger at modvirke. Dette bevirker, at man får det dårligt, når man forsøger at holde op med at tage medicinen«, skriver Peter Gøtzsche.

400.000 spiser piller mod depression
Det får ifølge Gøtzsche lægerne til at konkludere, at patienten stadig er syg og har behov for mere medicin. Patienterne bliver dermed gjort til kronisk syge borgere. Det er en af hovedårsagerne til, at antal patienter med psykiske lidelser stiger, mener han.

400.000 danskere spiser dagligt piller mod depression, og brugen af medicin er genstand for voldsom debat i Danmark og resten af den vestlige verden.

Gøtzsche og med ham andre kritikere har i årevis peget på, at patienterne bliver afhængig af medicinen, og at medicinen med en række bivirkninger gør mere skade end gavn. Omvendt peger fortalere for medicinsk behandling på, at tusindvis af mennesker slet ikke ville kunne fungere til hverdag uden medicinsk behandling.

Gøtzsche fortsætter i Kroniken med at gennemgå en række 'myter' om medicinen, der alle leder frem til hovedkonklusionen: At medicinen gør mere skade end gavn. Psykoterapi og motion bør afløse brugen af psykofarmaka, foreslår overlægen, der mener, at depressionspiller er »narkotika på recept«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Landets psykiatere er samlet i det faglige fællesskab Dansk Psykiatrisk Selskab. Formand Thomas Middelboe siger:

»Da jeg læste Kroniken, tænkte jeg, at det er utroligt, som Peter Gøtzsche bliver ved med at fare frem med en ensidig og unuanceret kritik af alt, hvad psykiaterne foretager sig. Jeg er overrasket. Jeg kan ikke genkende det billede, han tegner af psykiatrien. Han baserer i vid udstrækning sin kritik på en blanding af anekdoter, postulater, personangreb og hans egne fordomme om psykiatere«.

Psykiaterne: Medicinen redder liv

Thomas Middelboe er »fuldkommen uenig« i, at det vil være bedre for patienterne, hvis al psykofarmaka blev fjernet fra markedet.

»Vi ved fra kliniske erfaringer og fra undersøgelser, at både antipsykotisk og antidepressiv medicin hjælper folk med alvorlige psykiske sygdomme til at overvinde symptomer på kort og lang sigt. Det ved jeg fra min kliniske dagligdag som psykiater gennem 25 år. Jeg vil gerne henholde mig til at jeg har arbejdet i branchen i over 25 år, og min erfaring er, at denne behandling ikke kun har hjulpet hundredvis af mine patienter, men også har reddet adskillige menneskeliv«, siger formanden for psykiaterne og fortsætter:

»Den samme erfaring har de kolleger, jeg taler med, og vi er i stigende grad selv kritiske i afvejningen af medicinens effekt og bivirkninger. Ligesom vi betjener os af en lang række ikke-medicinske muligheder som for eksempel terapi, social træning, motion og kost«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden