Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

gener. I august 2013 var 350.000 piger og kvinder blevet vaccineret. Knap 800 havde oplevet gener. Kvinderne, der vaccineres her, er ikke blandt dem, der har oplevet gener.
Foto: DANIEL HJORTH

gener. I august 2013 var 350.000 piger og kvinder blevet vaccineret. Knap 800 havde oplevet gener. Kvinderne, der vaccineres her, er ikke blandt dem, der har oplevet gener.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

16 kvinder får afslag for bivirkninger fra HPV-vaccine

70 har søgt erstatning efter gener, som angiveligt stammer fra HPV-vaccine. To har samlet fået over fire millioner kroner.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

16 kvinder, der har søgt erstatning for bivirkninger fra HPV-vaccine, får afslag af Patientforsikringen.

Sagerne er afvist, fordi der ikke er dokumentation for en sammenhæng mellem vaccinen og de anmeldte bivirkninger. Kvinderne får svar på deres ansøgninger inden for de næste par dage.

»Generne spreder sig over hele spektret fra hyppige bivirkninger af ikke alvorlig karakter til kroniske gener. For klart størstedelen er det mindre gener som kvalme, hovedpine og lokale gener ved indstiksstedet«, siger Martin Erichsen, der er vicedirektør i Patientforsikringen.

To kvinder har fået erstatning

Tidligere har to kvinder tilsammen fået en erstatning på over fire millioner kroner. Patientforsikringen fandt i begge afgørelser, at bivirkningerne er beskrevet som bivirkninger, der kan opstå i forbindelse med vaccinationer generelt.

LÆS ARTIKEL

Betingelserne for at få erstatning er, at det skal være overvejende sandsynligt, at generne stammer fra vaccinen.

»Hvis vi ikke fastslår, at der er en sammenhæng, må kvinderne leve med generne. Og så må det i et eller andet omfang stå hen i det uvisse, hvor generne stammer fra«, siger Martin Erichsen.

For en overvejende del af de 70 kvinder, der har søgt om erstatning, er generne noget, de har haft, før de modtog en HPV-vaccine. Foreløbig er 25 sager blevet afvist, men det kan være svært at vurdere, hvornår kvinderne er berettiget til erstatning.

350.000 er vaccineret

»Det er rigtig svært, der er ganske mange indberetninger. Det er ikke usædvanligt, når man tilbyder en ny vaccine til en rigtig stor befolkningsgruppe. I det tilfælde vil der altid opstå usikkerhed om, hvorvidt den giver bivirkninger«, siger Martin Erichsen.

Han oplyser, at Patientforsikringen følger sagerne fremover. Kommer der nye oplysninger fra Sundhedsstyrelsen, vil man se på, om oplysningerne har betydning for de sager, der er afgjort og i givet fald genoptage sagerne.

I august 2013 var 350.000 piger og kvinder blevet vaccineret. Knap 800 havde oplevet gener.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden