Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Torben Stroyer(Arkiv)
Foto: Torben Stroyer(Arkiv)

Alarm. Vigtig forskning besværliggøres, fordi Danmark lider af en kritisk mangel på forsøgspersoner.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark mangler forsøgspersoner til vigtig forskning

Rekruttering til kliniske forsøg halter, advarer læger.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark går glip af muligheden for at udvikle ny behandling af og medicin mod eksempelvis lungesygdomme, diabetes og hjertesygdomme, der i sidste ende kan redde liv, fordi rekrutteringen af forsøgspersoner halter.

Eksperter, forskere og rekrutteringsfirmaer melder om en stadig mere sporadisk rekruttering af frivillige til kliniske forskningsforsøg, der de seneste år er taget til, og som nu får flere til at slå alarm.

Kritisk niveau Ifølge formanden for regeringens samarbejdsforum for sundhedsforskning (NSS), Poul Jaszczak, har manglen på forsøgspersoner nået et kritisk niveau.

»Forskningen er værdifuld og vil føre til reduceret sygelighed, og det vil i sidste ende redde menneskeliv. Og firkantet set er syge mennesker jo en belastning for samfundsøkonomien, så ny viden vil gavne både patienter og samfund«, siger Jaszczak, der til daglig er overlæge på Herlev Hospital.


Det skyldes en blanding af tidspres på sygehusene og manglende viden i befolkningen, vurderer han og peger på stamcelleforskere i Danmark, der lige mangler de sidste skridt for at kunne fremstille stamceller, der kan producere insulin, så diabetikere ikke længere behøver at indtage stoffet med en sprøjte.

På samme vis kan patienter med bestemte kroniske lungesygdomme se frem til markant lavere sygelighed i respiratorbehandlingen, hvis forskere ved hjælp af kliniske forsøg opnår afgørende ny viden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men, siger Poul Jaszczak:

»Den kliniske forskning har haft svære kår de seneste år. På mange hospitaler er man for presset på tiden til at finde forsøgspersoner, og oplysningen om, at vi mangler forsøgspersoner, har ofte været små, forkølede annoncer i mindre dagblade og på hospitalernes intranet«.

Den negative spiral er snart fortid
Patienterne rekrutteres via enten læger, mellemmænd eller annoncer i dagspressen. Der findes ikke en samlet opgørelse over, hvor mange forsøgspersoner der er behov for, men tal fra Lægemiddelindustriforeningen (Lif) viser, at i alt 17.961 personer deltog i kliniske forsøg i Danmark i 2012. Det er et markant fald i forhold til 2007, men dog næsten på niveau med 2011.

Tidligere sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) nedsatte NSS i 2009 for at komme med anbefalinger til at forbedre sundhedssystemet og forskningen i Danmark. Senest er der bl.a. oprettet en database på sundhed.dk, hvor forskere og forsøgspersoner kan mødes.

I lyset af de nye tiltag og stabiliseringen i antallet af forsøgspersoner forventer Lægemiddelindustriforeningen (Lif) imidlertid, at den negative spiral snart er fortid.

LÆS OGSÅ

»Set i lyset af de mange aktive tiltag, der i disse år gøres for at styrke den kliniske forskning i Danmark – herunder også at styrke patientrekrutteringen – er vi optimistiske omkring, at udviklingen nu vender«, siger chefkonsulent i Lif, Jakob Bjerg Larsen.

Professor og overlæge på Hjertemedicinsk Afdeling ved Aarhus Universitetshospital, Hans Erik Bøtker, har lavet forsøg med bl.a. ballonbehandlinger. Han genkender udfordringen med at få rekrutteret forsøgspersoner.

»Forsøgspersoner er forudsætningen for, at vi kan udvikle vores behandling. Men med de øgede produktionskrav til sygehusene med kortere indlæggelsestider er det en udfordring at få informeret patienterne om forsøgene. Den udfordring er blevet større de sidste år«, siger han. Forsøg bliver ikke udført

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For at modvirke problemet har sygehuset indført en systematik, hvor nyindlagte patienter altid informeres om, at de kan blive forsøgt rekrutteret. Der er også oprettet en klinik til at følge op på patienter, der er taget hjem efter forsøgene. »Men hvis du spørger, om man – fordi vi har travlt – ikke får en relevant person med i et forsøg, er svaret ja. Der er forskningsprojekter, som burde laves, som ikke bliver lavet, fordi vi er presset på produktiviteten«, siger Hans Erik Bøtker. Produktionspresset på sygehusene og i medicinalvirksomhederne har fået en privat rekrutteringsindustri til at skyde op. Et af firmaerne, MediCollect, melder om en »stærkt stigende efterspørgsel« fra både den offentlige og private sektor, der ønsker personer til medicinske forsøg med for eksempel afprøvning af ny smertestillende medicin. LÆS OGSÅ »Vi har fordoblet antallet af henvendelser fra midten af sidste år og frem til nu. Vi kan mærke, at forskerne på hospitalerne efterspørger patienter fra os til at supplere dem, de selv har på afdelingerne. Og de skal have dem leveret hurtigt«, siger administrerende direktør Torben Lind, der i januar behandlede forespørgsler fra 15 projekter, der hver især skulle bruge forsøgspersoner. Han kalder det »nødvendigt«, at man »rimelig nemt kan få patienter til forsøg med ny medicin«. Den nye sundhedsminister, Nick Hækkerup (S), oplyser i en mail til Politiken, at man lige nu er »ved at udarbejde en handlingsplan for offentligt-privat samarbejde om sundhedsforskning, fordi vi kan se, at Danmark kan en masse inden for sundheds- og velfærdsløsninger«.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden